FBI rolt criminelen op met zelf ontworpen cryptotelefoonnetwerk

cryptotelefoon
Bij politieacties in 16 verschillende landen zijn honderden criminelen opgepakt. De FBI wist hen met een slimme truc in de val te lokken.

De Amerikaanse FBI begon drie jaar geleden aan de ontwikkeling van software voor cryptotelefoons. Cryptotelefoons zijn sterk beveiligde telefoons die vaak in het criminele milieu gebruikt worden omdat het bel- en berichtenverkeer nagenoeg niet te traceren is. De software die de FBI ontwikkelde kreeg de merknaam ANØM. De applicatie verwijdert alle gegevens van je telefoon als je de software erop downloadt en versleutelt nadien al je berichtenverkeer.

Voor de verspreiding van de ANØM-telefoons stapte de FBI naar politiediensten wereldwijd. Aanvankelijk stapte de Australische politie mee in het onderzoek, dat nadien uitbreidde naar 16 landen. Zoals elke grootschalige politieoperatie moest er nog een spannende naam worden gevonden. De missie kreeg de naam Trojaans Schild. Goed gekozen, want met de cryptotelefoons bleken de criminelen inderdaad een Paard van Troje binnen te halen. Nietsvermoedend gebruikte zij het ANØM-platform om afspraken te maken over de verkoop van drugs en andere illegale praktijken. Terwijl de FBI rustig vanop de eerste meelas. Anderhalf jaar volgde de FBI de 12.000 telefoons die in meer dan 100 landen gebruikt werden door criminele organisaties.

800 arrestaties

Via de ANØM-telefoons sloegen de politiediensten erin om voldoende bewijsmateriaal te verzamelen. Dat resulteerde de voorbije dagen in massale huiszoekingsacties in de 16 betrokken landen. De invalactie werd gecoördineerd door Europol. Een vruchtbare actie, want de politiediensten wisten rond de 800 verdachten op te pakken en enkele tonnen drugs, honderden wapens en miljoenen euro’s cash werden in beslag genomen.

België was niet actief betrokken bij operatie Trojaans Schild, maar ook onze politie heeft zich al handig getoond met cryptotelefoons. In samenwerking met de Nederlandse politie slaagde de Belgische federale politie erin door de beveiliging van het ‘onkraakbare’ cryptotelefoonnetwerk Sky CC te geraken. Dat resulteerde in maart eveneens tot een grootschalige actie met vele arrestaties. Sky CC heeft tot heden altijd wel ontkend dat hun telefoons zouden gekraakt zijn. Op hun website belooft het Canadese bedrijf zelfs een geldprijs voor wie hun telefoons kan kraken, omdat zij er rotsvast van overtuigd zijn dat dat een onmogelijke opgave is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business