internet

Wil jij een stukje originele code van het internet bemachtigen? Berners-Lee, uitvinder van het world wide web gaat de broncode veilen als een NFT.

Advertentie

Softwareontwikkelaar Tim Berners-Lee schreef in 1989 samen met zijn Belgische manager Robert Cailliau een stuk computercode dat de wereld voorgoed zou veranderen. De code van Berners-Lee zou namelijk de basis leggen voor het internet zoals we het vandaag de dag kennen; het ‘world wide web’. Binnenkort zal Berners-Lee een stuk van de originele broncode online veilen als een NFT. Dat vertelt de man zelf in een interview met The Financial Times.

Non-fungible tokens, zoals NFT voluit klinkt, is een blockchaintechnologie die tegenwoordig vaak toegepast wordt om digitale mediaproducten te veilen. Een NFT kan je zien als een digitale handtekening om de authenticiteit van een video, foto, geluidsopname of in dit geval softwarecode te bewijzen. Berners-Lee vergelijkt het met het verkopen van een gesigneerde versie van zijn boek.

Terugblik op het internet

Aan The Financial Times vertelt Berners-Lee dat hij de code wil veilen om terug te blikken op hoe hard het internet de voorbije dertig jaar veranderd is. De code waarop het world wide web oorspronkelijk gebouwd is, was eigenlijk verrassend eenvoudig, maar het woord ‘eenvoudig’ is geen accurate omschrijving meer voor het internet van vandaag. De veiling geldt eigenlijk ook een beetje als een protest, want Berners-Lee is niet tevreden met hoe zijn meesterwerk zich ontwikkeld heeft. Berners-Lee wil de veiling aangrijpen om de aandacht te vestigen op de hedendaagse problematiek van het worldwide web.

De veiling gaat op 23 april van start via het digitale veilingsplatform Sotheby en zal beginnen bij duizend euro. Maar je kan er nu al vanuit gaan dat het eindbedrag veel hoger zal liggen. NFT-veilingen hebben al voor meer dan 650 miljoen dollar opgeleverd, het record staat op 11,8 miljoen. Benieuwd waar de teller voor Tm Berners-Lee zal eindigen. Ondanks het succes van zijn uitvinding werd Bernes-Lee nooit een miljardair, anders dan de hedendaagse IT-genieën die bij de rijkste mensen ter wereld horen.

Solid

De inmiddels 66-jarige Tim Berners-Lee zit tegenwoordig niet stil. Hij is de bezieler van het project Solid dat het internet opnieuw wil decentraliseren. In grote lijnen is de idee achter Solid om de controle over persoonlijke data opnieuw weg te nemen bij de grote techbedrijven en in handen van de internetgebruiker te plaatsen. Solid moet het internet opnieuw laten zijn hoe haar uitvinder het ooit voor ogen had.


Gerelateerde artikelen

Hiep hiep hoera! Het internet blaast 50 kaarsjes uit!

29 oktober is sinds 2005 uitgeroepen tot ‘Internet Day’. En vandaag vieren we een heel speciale editie: het is namelijk exact 50 jaar geleden dat wetenschappers er voor het eerst in slaagden om twee computers draadloos met elkaar te verbinden. Het perfecte moment om nog eens een hommage te brengen aan de motor van onze maatschappij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here