Brave zoekmachine

Brave heeft zijn eigen zoekmachine officieel gelanceeerd voor het grote publiek. Je kan 'm vanaf nu in iedere browser gebruiken.

Advertentie

Via search.brave.com is het voortaan mogelijk om via iedere browser op een privacyvriendelijke manier te surfen. De zoekresultaten komen uit de index van Tailcat, een bedrijf dat Brave eerder al overnam. De bedoeling is om de nieuwe zoekmachine als privacyvriendelijk alternatief te gaan aanbieden. Verder wil Brave de zoekmachine standaard maken in zijn eigen browser op desktop en mobiel.

Brave zoekmachine

De zoekmachine van Brave heeft voor lange tijd in een bètafase gezeten waardoor een beperkt aantal gebruikers ermee aan de slag konden. Zoals vermeld wil search.brave.com een privacyvriendelijk alternatief worden voor Google of Bing. Het grote verschil met andere alternatieven als DuckDuckGo is dat Brave niet afhankelijk is van de index van Google of Bing. Het bedrijf heeft zijn eigen index en wil daar in de toekomst op verder bouwen.

Verder zal het voor adverteerders niet mogelijk zijn om gebruikers te tracken via bijvoorbeeld IP-adressen. Het enige dat Brave heeft opengesteld is de manier waarop de zoekmachine werkt. Ook zouden website-eigenaars wel toegang hebben tot beperkte statistieken. In eerste instantie zal de zoekmachine geen advertenties bevatten, na verloop van tijd komen die er wel en zal Brave ook een betaalde versie lanceren.

Momenteel laat Brave Browser wel nog weten dat bepaalde zoekresultaten niet zijn zoals je misschien verwacht. Vooral qua relevantie kan search.brave.com er nog naast zitten. Om die gaten op te vullen gebruikt het bedrijf momenteel extra api’s. Toch is dit een zoekmachine in opbouw, je merkt dat aan heel wat dingen.