John McAfee Facebook

John McAfee, de bedenker van de gelijknamige antivirussoftware, is op 75-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in de gevangenis in Barcelona.

Advertentie

De Spaanse kranten El Mundo en El Pais meldden dat de lokale politie McAfee dood aantrof in zijn cel. Daar wachtte hij om uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten. Reuters bevestigt het nieuws, via een woordvoerder van het Catalaanse Departement van Justitie. Hoewel de officiële doodsoorzaak nog niet bekend is, wijzen de rapporten in de richting van zelfmoord. 

De Spaanse politie arresteerde McAfee in oktober van vorig jaar op de luchthaven van Barcelona. De Amerikaanse overheid had zijn uitlevering gevraagd, op beschuldiging van fraude, witwaspraktijken en belastingontduiking. McAfee zou zich daaraan schuldig gemaakt hebben als Libertair kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020.  

Cryptomunten en biografie 

McAfee werd ervan beschuldigd zijn belastingaangifte tussen 2014 en 2018 niet ingediend te hebben. Nochtans zou hij een “aanzienlijk inkomen” hebben gehad uit verschillende activiteiten. Zo promootte hij cryptomunten en verkocht hij de rechten op zijn levensverhaal aan documentairemakers. 

De naam McAfee zal wellicht voor eeuwig verbonden zijn aan de antivirussoftware, die al in 1988 het levenslicht zag. Jarenlang behoorde de software tot de absolute top in pc-bescherming. De laatste jaren nam de populariteit wat af door andere succesvolle scanners als Avira, Bitdefender en Kaspersky

Beschuldigd van misdaden 

De voorbije jaren kwam McAfee op een negatieve manier in de media. Zo werd hij er in 2012 van beschuldigd een huurmoordenaar gecontacteerd te hebben om zijn buurman om te brengen. Daarna werd hij opgepakt in de Dominicaanse Republiek omdat het jacht waarmee hij reisde uitgerust zou zijn met zware wapens en militair materiaal

“In de gevangenis is er veel verdriet, gemaskeerd als vijandigheid”, tweette McAfee onlangs. “Ik ben oud en tevreden met eten en een bed, maar voor jongen mensen is de gevangenis pure horror, een reflectie van de geesten die hen ter wereld brachten”, klonk het filosofisch. 

Wie met vragen zit rond zelfdoding of nood heeft aan een gesprek, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here