Premium Lite YouTube

Kort na de schietpartij op de Nederlandse journalist Peter De Vries verschenen honderden filmpjes met beelden van de aanslag op sociale media.

Advertentie

De bekende Nederlandse misdaadjournalist Peter R. De Vries is gisterenavond na een televisieopname op klaarlichte dag neergeschoten in Amsterdam. Het incident had nog maar net plaatsgevonden of op verscheidene sociale media gingen al beelden rond die omstaanders hadden gemaakt. Op de beelden was een zwaargewonde Peter De Vries duidelijk herkenbaar. De Amsterdamse politie riep uit respect voor het slachtoffer en zijn familie op om de beelden niet te delen. Wie beeldmateriaal heeft dat van waarde kan zijn voor het onderzoek, mag zich wel melden bij de politie.

YouTube grijpt in

Ook de sociale mediaplatformen grepen gelukkig snel in. Zo zegt YouTube in de eerste uren na de aanslag honderden filmpjes te hebben moeten verwijderen. In een reactie aan de Nederlandse media maakt Google duidelijk dat gewelddadige beelden niet toegestaan zijn op YouTube. Wie dergelijke beelden deelt zal er de eerste keer nog met een waarschuwing vanaf komen, maar na meerdere overtredingen zal het account geblokkeerd worden.

Het moederbedrijf van het videoplatform kan wel niet zeggen hoeveel van de verwijderde filmpjes authentieke beelden bevatten. Eens een filmpje online staat, kan de verspreiding ervan zeer snel gaan. Sociale mediaplatformen zijn al vaak geconfronteerd geweest met het verspreiden van beelden van aanslagen. Vaak zijn ze er snel bij, maar soms kunnen dergelijke beelden uren online staan en door duizenden mensen bekeken worden. Na de aanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch in 2019 kwamen sociale media onder vuur te liggen omdat de dader zijn gruweldaden live kon streamen.

Ondertussen blijft de situatie van Peter De Vries ernstig kritiek. Gisterenavond kon de Amsterdamse politie nog drie verdachten oppakken, waaronder de vermoedelijke schutter.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here