pc

De pc-markt deed het ook in het tweede kwartaal goed, maar het tekort aan computerchips laat zich stilaan voelen.

Advertentie

Gartner publiceerde de marktcijfers voor de pc-markt van het tweede kwartaal. Sinds de start van de coronapandemie kent de personal computer een heropleving door de toegenomen nood aan meer schermen thuis. Dat vertaalt zich dan ook al enkele kwartalen in positieve groeicijfers, ook in het tweede kwartaal van 2021. Tussen 1 maart en 30 juni kregen wereldwijd 71,6 miljoen computers (zowel laptops als desktops) een nieuwe eigenaar. Een stijging 4,6% als je zou vergeleken met dezelfde periode in 2020.

Als je cijfers echter in een ruimer kader trekt, dan is de groei lang niet zo opmerkelijk meer. Tijdens het eerste kwartaal steeg het aantal leveringen namelijk met 35% in vergelijking met 2020. Volgens Gartner is er zeker geen afname van de vraag naar computers maar ligt het probleem eerder aan leverancierszijde. Door het aanhoudende chiptekort moeten veel fabrikanten hun productie terugschroeven, waardoor er voor sommige modellen een stockbreuk is. Als er niet snel een oplossing komt voor de crisis in de chipsector, zou de positieve trend voor de pc-markt vanaf volgend kwartaal al wel eens kunnen keren.

Lenovo blijft marktleider

De analyses van Gartner nemen ook altijd de marktverhoudingen tussen de verschillende fabrikanten onder de loep. Al een jaar blijven de positief min of meer ongewijzigd. Ook afgelopen kwartaal bleek Lenovo het populairste merk te zijn. Door een dip bij grootste concurrent HP (het aantal leveringen daalde met 11,6% in vergelijking met Q2 2020) zit Lenovo nu ook steviger in het zadel. Dell, Apple en ASUS kenden met een groei van elks meer dan 15% ook een zeer vruchtbaar kwartaal.

pc markt Q2 2021
De marktaandelen van de top 5 fabrikanten. Image Credit: Gartner

Hoe zie jij de pc-markt evolueren in 2021? Is de coronaboom voorbij of zal de vraag naar pc’s hoog blijven? Geef je mening in de reacties.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here