Nieuws

Google wil productieve thuiswerkers toch weer naar kantoor halen

Google hoofdkwartier
Google gaat in het najaar de meeste van zijn werknemers weer naar kantoor laten komen. Dat terwijl zij aangeven dat ze thuis evenveel werk verzetten.

De software-ingenieurs gaven in een recente rondvraag aan dat ze zich thuis even productief voelen als voor de pandemie, zo meldt Bloomberg. Maar, volgens HR-vicedirecteur Brian Welle zei minstens 75 procent van zijn werknemers het gevoel van “samenwerking en sociale connecties” te missen. De fysieke aanwezigheid van collega’s blijkt toch belangrijk om aan grotere projecten te werken. “Bij innovatief werk heb je gewoon die vonk nodig tussen collega’s. Onze werknemers vinden dat die veel makkelijker ontstaat wanneer ze samen zijn”, aldus Welle. 

Frustraties over onduidelijke communicatie

Dat is meteen de reden waarom de techreus niet afwijkt van zijn plan om werknemers in het najaar weer naar kantoor te halen. Dat zorgt ook wel voor wat wrevel. Een deel van de staf is namelijk gefrustreerd over de onduidelijke communicatie. Ze vragen zich af wie er dan wel het recht heeft om thuis te blijven en welke functies dan weer wel om fysieke aanwezigheid vragen. Een deel van hen weet dus niet of ze ergens anders kunnen gaan wonen of toch dicht genoeg bij hun werkplek moeten verblijven om te kunnen pendelen. 

Googles overgang naar ‘het nieuwe normaal’ wordt van dichtbij gevolgd. Het bedrijf is immers altijd een voorbeeld geweest van vernieuwende ideeën rond de werkplek. De zoekgigant bespaart door thuiswerk jaarlijks een miljard dollar aan kosten op zijn campus. Bovendien moet zelfs Google rekening houden met personeel dat niet zomaar zijn voordeel als thuiswerker wil opgeven. De open bedrijfscultuur zorgt er ook voor dat werknemers kritiek op het management niet schuwen. 

Toch productiever op kantoor?

Vanaf september zullen de meeste Google-werknemers weer drie dagen per week naar kantoor moeten komen. Ondanks het gevoel van productiviteit bij het personeel, zegt Welle dat de pandemie zijn bedrijf wel degelijk aan productiviteit gekost heeft. Het was volgens hem pas in mei dat die weer op een normaal niveau kwam. Voor die analyse hield Welle alleen rekening met de ingenieurs, terwijl er natuurlijk nog duizenden andere werknemers zijn. De HR-directeur zegt dat Google zijn beleid rond thuiswerk wel steeds wil heroverwegen. Voorlopig reageren de meeste personeelsleden positief op de geplande terugkeer naar kantoor, luidt het. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business