Nieuws

Virgin Hyperloop toont nieuwe conceptvideo

Hoe zit de de Virgin Hyperloop nu precies in elkaar? Het bedrijf geeft via een video meer inzicht in de technologie.

Het was al even geleden dat we nog iets van de Virgin Hyperloop gehoord hadden. CEO Josh Giegel heeft de stilte doorbroken door een nieuwe conceptvideo van het project te tonen. Die wil ons meer inzicht bieden in de technologie van de Virgin Hyperloop. Als je nog nooit gehoord hebt van de Virgin Hyperloop: het is een nieuw transportmiddel waar eerst Elon Musk en nadien Richard Branson al sinds 2014 aan werken. Vorig jaar wist de Hyperloop een eerste succesvolle testrit met passagiers af te werken aan een snelheid van 170 km/u.

Maar het is de bedoeling dat de Virgin Hyperloop snelheden tot 1.000 km/u kan halen. In de video van Giegel zien we hoe dat in theorie op een veilige manier kan gerealiseerd worden. De pods reizen door buizen die een (bijna-)vacuümomgeving creëren. Magnetische levitatie stuwt de pods door de buizen. Volgens het bedrijf zouden passagiers nauwelijks iets voelen van de hoge snelheden. Zij zien hun transportmiddel dan ook als een milieuvriendelijker alternatief voor het vliegtuig.

Een realistisch idee?

De video is echter met veel scepsis onthaald. Critici halen de video onderuit als een promostunt met veel computereffecten, die maar weinig vertelt over hoe Virgin Hyperloop in de praktijk tienduizenden passagiers per uur denkt te kunnen vervoeren. Een woordvoerder van het bedrijf verklaart dit als volgt aan BBC News: “Dat is net wat ons systeem uniek maakt ten aanzien van andere transportmiddelen. In tegenstelling tot treinen zijn de pods digitaal in plaats van fysiek met elkaar verbonden. Door konvooien van pods te creëren combineert ons systeem het on-demand en de direct-naar-bestemmingsvrijheid van auto’s met de efficiënte en hogere doorstroom van auto’s.”

Of we ooit effectief in een Virgin Hyperloop zullen stappen, dat is nog af te wachten. Het bedrijf is op zoek naar private en publieke investeerders om de bouw van het enorme buizennetwerk te kunnen financieren. Er ligt een dossier op tafel bij het Amerikaanse parlement om een staatssubsidie te ontvangen. Die zou de ontwikkeling in een stroomversnelling kunnen brengen.

Zou jij met de Virgin Hyperloop willen reizen? Laat het ons weten in de reacties.

Connected Carvirgin hyperloop

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken