Nieuws

Telegram aantrekkelijk voor cybercriminelen

telegram 1 miljard
De populaire chatapp Telegram kende recent een grote stijging in het gebruik van de app door cybercriminelen voor de verkoop van data.

Dat blijkt uit een recent onderzoek van The Financial Times en Cyberint, een groep die zich bezighoudt met cyberinlichtingen. Het bericht werd opgepikt door techsite Engadget. Telegram staat bekend voor zijn sterke end-to-end encryptie waardoor de versleutelde berichten moeilijk te kraken zijn voor buitenstaanders. Daarnaast is de app bijvoorbeeld veel toegankelijker dan het dark web en zou hij ook minder aandacht van de politie trekken. Volgens het onderzoek zou er “meer dan een verdubbeling zijn in het gebruik van de app door cybercriminelen.”

Paradijs voor hackers

In het onderzoek staat te lezen hoe hackers netwerken vormen waaraan ze gelekte data verkopen. Deze verkopen vinden plaats in toegewijde kanalen op Telegram waar vaak enkele duizenden abonnees inzitten. Het aantal keren dat sleutelwoorden voor databundels zoals “Email:pass” verschenen in de app zou soms een verviervoudiging hebben gekend. Enkele van de aangeboden databundels zouden informatie over tussen de 300.000 en 600.000 gebruikers bevatten, en dat van allerlei gehackte bronnen.

Daarnaast zouden cybercriminelen de app ook gebruiken om financiële informatie van hun slachtoffers te verkopen, zoals nummers van kredietkaarten en paspoorten. De app zou veel

Telegram stelde zelf dat het een streng beleid heeft rond persoonlijke data die zonder toestemming gedeeld wordt. Het zou steeds meer professionele moderatoren inschakelen om deze kanalen te verwijderen. Dagelijks zouden er zo’n 10.000 publieke groepen van het platform worden gegooid wegens inbreuken. De vraag is echter of dit genoeg is om de toename tegen te houden.

Dankzij WhatsApp

Telegram kende dit jaar een grote stijging in zijn aantal gebruikers. De app rondde drie weken geleden nog de kaap van een miljard downloads. Een groot deel van die nieuwe gebruikers heeft het te danken aan zijn concurrent WhatsApp. Deze laatste dienst kondigde in het begin van dit jaar aan dat het nieuwe privacy-voorwaarden en richtlijnen zou implementeren. Daarmee zouden gebruikers verplicht worden om hun data te delen met Facebook, het bedrijf achter WhatsApp. Veel van de gebruikers waren echter misnoegd over deze nieuwe regels en besloten om over te stappen naar een alternatief, zoals Signal of Telegram.

Beveiligingcybercriminaliteittelegram

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken