zonnewagen agoria
Image: Agoria Solar Team

Een nieuwe onderscheiding voor het Belgische Agoria Solar Team. Hun zonnewagen wist in Zolder zijn Europese titel te verlengen.

Advertentie

Afgelopen weekend vond op het iconische circuit van Zolder de 24 hours iLumen European Solar Challenge plaats, ofwel het Europees kampioenschap voor zonnewagens. Over een periode van 24 uur moesten de zonnewagens zoveel mogelijk rondes rijden. Het was een nek-aan-nekrace tussen België en Nederland, maar uiteindelijk trok de BluePoint van het Belgische Agoria Solar Team aan het langste einde. De zonnewagen vervolledigde 346 ronden op het circuit. Ook vorig jaar kroonde de Belgische zonnewagen zich tot Europees kampioen. “Fantastisch om in eigen land te kunnen winnen”, zei een tevreden teammanager Pieter April in het VRT Journaal.

Overdag reden de zonnewagens puur op zonne-energie (de weersomstandigheden waren hiervoor uitstekend), ’s nachts mochten de wagens twee maal tot één uur hun batterijen opladen. Het is net tijdens die nachtelijke pitstops dat België het verschil wist te maken met een slimmere oplaadstrategie. De wagen van het Nederlandse team stond langer stil tijdens zijn oplaadbeurten en aan het einde van de rit maakte dat twee rondjes verschil. Het Europees kampioenschap begon nochtans in mineur voor België. Tijdens de testrondes liep BluePoint ernstige schade op na een onverwacht manoeuvre. Na een nachtje doorwerken sloegen de ingenieurs er uiteindelijk toch in de zonnewagen klaar te krijgen.

Na Europees kampioen ook wereldkampioen?

Het Belgische Agoria Solar Team, gelinkt aan de KU Leuven, heeft met deze overwinning nog maar eens bewezen tot de absolute wereldtop te behoren. Naast het Europees kampioen is onze nationale trots ook nog steeds regerend wereldkampioen. Die behaalde België in 2019 in Australië (vorig jaar was er omwille van de coronapandemie geen editie). De wereldtitel zullen ze binnenkort moeten gaan verdedigen in het Atlasgebergte in Marokko.

Voor dat prestigieuze evenement ontwikkelde het ingenieursteam een gloednieuwe wagen, de BluePoint Atlas. De Solar Challenge Morocco gaat op 25 oktober van start en op 29 oktober kennen we de nieuwe wereldkampioen. We duimen nu alvast voor een nieuw Belgisch succes!

agoria solar team
Deze zonnewagen moet België een nieuwe wereldtitel bezorgen. Image: Agoria Solar Team

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here