Nieuws

NASA: “Hubble telescoop in safe mode gezet”

Hubble ruimtetelescoop
De bekende ruimtetelescoop Hubble ligt er voor de tweede keer dit jaar uit. NASA heeft hem in safe mode geplaatst en onderzoekt de problemen.

Sinds maandagavond heeft NASA de ruimtetelescoop Hubble in safe mode gezet, dat schrijft de organisatie op Twitter. De Amerikaanse ruimte-instelling onderzoekt wat er aan de hand is, technische problemen zouden aan de bron liggen. Verder nog meldt NASA dat er synchronisatieproblemen zijn tussen interne onderdelen van de ruimtetelescoop.

Het is niet de eerste keer dit jaar dat NASA de Hubble moet stilleggen. Deze zomer moest de ruimtelescoop al overschakelen op back-uphardware na technische problemen. De Hubble heeft toen bijna een maand stilgelegen.

Hubble

Deze keer gaf NASA maar weinig details rond de precieze oorzaak van de technische problemen. Het is ook onduidelijk hoelang de oude telescoop er deze keer zal uitliggen. De ruimtetelescoop draait namelijk op hardware die eind jaren 80 gebouwd is. Toch is ze heel betrouwbaar en heeft men toen voldoende back-upsystemen geïmplementeerd om onderhoud en problemen te vermijden.

Intussen wordt er gewerkt aan een opvolger van de ruimtetelescoop. Die zou volgens de laatste planning op 18 december gelanceerd moeten worden. De nieuwe telescoop heeft de naam James Webb-telescoop gekregen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business