Nieuws

Vlaamse universiteiten bundelen krachten in SolidLab

Wetenschappers van drie universiteiten zullen in het SolidLab Vlaanderen de praktische haalbaarheid van het Solid-project onderzoeken.

Het SolidLab Vlaanderen is een gezamenlijk project van de UGent, VUB en KU Leuven, en zal ook mee ondersteund worden door de Vlaamse overheid. De drie universiteiten zullen samenwerken om te onderzoeken of de ideeën van het Solid-project haalbaar zijn in de praktijk en de mensheid hier al klaar voor is. Op termijn moet SolidLab Vlaanderen de grondslag leggen voor een totale reorganisatie van het internet.

Solid: controle over je data

Het is je vergeven moest je nog nooit van het woord ‘Solid’ gehoord hebben. Het project heeft nochtans een bekende ambassadeur: Tim Berners-Lee, de vader van het world wide web. Berners-Lee is al sinds 2009 met Solid (een afkorting voor ‘Social Linked Data’) bezig. Met het project wil hij de macht van de internetgiganten genre Google en Facebook inperken en van het internet weer de gedecentraliseerde plaats maken zoals hij dat ooit voor ogen had.

Het belangrijkste uitgangspunt van Solid is om het beheer van data weg te trekken van de bedrijven en aan de internetgebruiker over te laten. Als je vandaag een account aanmaakt op een webplatform, dan wordt je gevraagd persoonlijke gegevens in te vullen. Eens je die verzonden hebt, zijn de bedrijven achter de platformen in bezit van jouw data. Solid wil die volgorde omdraaien. Je bewaart je eigen gegevens in een zogenaamde Solid Pod, waarover alleen jij de rechten beheert. Wil je gebruik maken van een online dienst, dan moet de beheerder van de website toestemming vragen tot de gegevens in jouw datapod. Naast privacyvoordelen wil Solid ook het overzetten van data tussen verschillende webtools eenvoudiger maken. De data is niet meer gekoppeld aan één account, maar aan een overkoepelend webID. Dat is het principe van ‘social linked data’.

Moment van de waarheid

Ondanks die goede intenties is Solid er nog niet echt in geslaagd om te kunnen doorbreken. Slechts een handvol internetapplicaties zijn gebouwd uit het opensource protocol. En dat zijn geen applicaties die we op dagelijkse basis gebruiken. Het SolidLab Vlaanderen is daarom in het leven geroepen om de ideeën van Solid om te zetten in de praktijk.

En daar is een strenge deadline voor, vertelt professor Piet Demeester (UGent) die het project zal leiden aan VRTNWS: “Mensen zijn zich vandaag meer dan ooit bewust van hun digitale privacy. Het is het juiste moment om aan te tonen dat Solid kan doorbreken. Vlaanderen kan met het SolidLab hierin een leidende rol binnen Europa spelen. Als we tegen 2026 nog niet verder staan met de ontwikkeling van Solid, dan moeten we concluderen dat we er niet in geslaagd zijn de technologie tastbaar te maken.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business