google hoofdkantoor

Google heeft James Manyika in dienst gekomen. De nieuwe senior VP moet de impact van Big Tech in kaart brengen en de zoekreus richting geven.

Advertentie

Big Tech-bedrijven als Google krijgen al langer het verwijt dat ze een schadelijke impact hebben op het mentale welzijn van mensen en de maatschappij in bredere zin. De aanstelling van Manyika moet die kritiek aanpakken, zo tweette Ina Fried van het gespecialiseerde persbureau Axios.

Aan Engadget zei Google dat de nieuwe vicevoorzitter de impact van Google op de maatschappij moet helpen onderzoeken en de standpunten van de zoekreus mee vorm moet geven, wanneer het bijvoorbeeld gaat over AI, de toekomst van onze manier van werken, duurzaamheid en verschillende standpunten die een wezenlijk verschil kunnen maken. 

Nieuwe senior VP 

Manyika zal als een soort rechterhand gaan functioneren van Google-CEO Sundar Pichai en zal zowel met externen als interne staf moeten communiceren. Het doel is om een steviger leiderschap op te bouwen en richting te geven aan de technologische impact van de zoekreus op alle betrokken partijen. Manyika zal gaan focussen op langetermijnprojecten. 

De kersverse senior VP lijkt alvast over de juiste achtergrond te beschikken. Hij heeft de voorbije 28 jaar bij McKinsey gewerkt. Dat is een soort denktank die bedrijven en overheden beslissingen helpt maken, op basis van economische en culturele trends in de maatschappij. Die skills moeten hij nu dus gaan toepassen bij Google. 

Googles beslissing om de ervaren strateeg aan te stellen is geen verrassing. De techgigant heeft verschillende antitrust-rechtszaken tegen zich lopen en botst om almaar strengere regelgeving en protesten over hoe hij zijn werknemers behandelt. Tot slot is er ook nog de kritiek dat Google en andere Big Tech niet genoeg doen om de strijd tegen desinformatie te winnen en onze privacy uithollen. 

Manyika zal niet al Googles problemen kunnen rechtrekken, maar belooft alleszins een meer doortastende aanpak om de voeling met de gebruikers niet te verliezen. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here