Sony heeft een AI-bot ontwikkeld die de beste Gran Tourismo-spelers het nakijken geeft op het circuit. Maak kennis met GT Sophy.

Advertentie

GT Sophy is het eindresultaat van een unieke samenwerking tussen de gaming- en AI-divisie van Sony, waarbij ook dochteronderneming Polyphony Digital betrokken was. Om de ingewikkelde autoracesport onder de knie te krijgen moest een geavanceerd deep reinforcement learning-platform ontwikkeld worden. De AI-bot moest zich niet alleen diepgaand begrip van autodynamiek, racelijnen en nauwkeurige manoeuvres eigen maken, maar ook racetactieken en -etiquette aanleren.

Na eindeloze uren testritten volgde gisterenavond het grote examen voor GT Sophy. De bot nam het op tegen vier van ’s werelds beste Gran Turismo-kampioenen. En dat deed Sophy met verve. Één van de vier wagens die kunstmatig bestuurd werden kwam na een bloedstollende race als eerste over de finishlijn. De e-coureurs konden niet anders dan hun pet afnemen voor de rijkunsten van de AI-agent. Wat nog het meest uit het oog sprong naast de indrukwekkende rijtechniek die GT Sophy demonstreerde, was de manier waarop de vier wagens ook met elkaar samenwerkten.

Grote doorbraak voor AI

De overwinning van GT Sophy betekent een grote doorbraak in de ontwikkeling van artificiële intelligentie binnen de gamingindustrie en e-sportswereld. Het hele ontwikkelingsproces achter de schermen en de resultaten van het experiment zullen een publicatie krijgen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Volgens Kazunori Yamauchi, CEO van Polyphony Digital, kan GT Sophy op termijn ook een enorme bijdrage leveren aan de autosport in het trainen en opleiden van coureurs. Op deze website lees je meer over het parcours dat Sony AI, Sony IE en Polyphony samen doorliepen.

Neem het zelf op tegen GT Sophy

Denk jij beter te kunnen racen dan artificiële intelligentie? Sony heeft bevestigd dat de AI-bot zal komen naar Gran Turismo 7. De racegame verschijnt op 4 maart op de PlayStation 5 en PlayStation 4, al zal de bot pas met een latere update komen.