Nieuws

Ierse regulator legt Meta boete op van 17 miljoen euro

meta metamates me
Image: iStock
Meta krijgt van een dataregulator uit Ierland een flinke boete na het vaststellen van een reeks verschillende inbreuken.

Hiermee krijgt het bedrijf zijn zoveelste boete op rij. De Ierse Data Protection Commission (DPC) maakte het nieuws bekend in een persbericht, wat door techsite TechCrunch werd opgepikt. Het bedrijf zou naar verluidt meerdere inbreuken hebben gepleegd ten opzichte van de Europese GDPR-wetgeving. De regulator besloot het bedrijf een boete van 17 miljoen euro op te leggen.

De DPC werd tussen juni en december van 2018 op de hoogte gesteld van 12 verschillende datalekken bij Meta. In totaal zouden er 30 miljoen Europese gebruikers getroffen zijn door deze lekken. Hiermee is het bedrijf in strijd met de GDPR-normen. Volgens de DPC zou Meta niet de juiste technische veiligheidsmaatregelen hebben gehad om de data van Europese gebruikers te beschermen.

Europese weerslag

Gezien de impact van de datalekken op gebruikers uit heel Europa werd de Ierse data-waakhond in zijn onderzoek en beslissing bijgestaan door regulatoren van andere Europese landen. Zij kwamen na onderhandelingen tot de consensus rond de gepaste strafmaatregelen.

De boete die Meta hier krijgt, is zeker niet de eerste. Zo legde de DPC WhatsApp vorig jaar nog een boete op van 225 miljoen euro. De berichtenapp zou niet transparant genoeg zijn geweest rond de verzameling en verwerking van de persoonlijke gegevens van zijn gebruikers. Indien we de huidige aandacht van de EU voor de techindustrie mee in rekening nemen, dan zal het daarmee ook niet de laatste zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business