Nieuws

België gaat ambtenaren beter opleiden in digitale vaardigheden

België wil de digitale kloof bij burgers verkleinen. Ambtenaren moeten burgers beter kunnen helpen na het behalen van hun Connectoobrevet.

Dat heeft de staatssecretaris voor Digitalisering, Mathieu Michel, gisteren voorgesteld. Er komt een Connectoobrevet dat het doel heeft om 5000 ambtenaren per jaar te gaan opleiden in hun digitale vaardigheden. Het einddoel is burgers hiermee gemakkelijker op weg kunnen helpen met verschillende digitale overheidsdiensten. Door burgers beter te kunnen helpen wil de staatssecretaris ook de digitale kloof onder burgers kleiner maken. Tegen 2024 moeten al 10.000 ambtenaren hun Connectoobrevet behaald hebben.

De meest actieve gebruikers van online overheidsdiensten zijn jonge volwassenen (25-34 jaar) en mensen met een hoog opleidingsniveau: respectievelijk 71% en 69% heeft online contact gehad met de overheid. Personen tussen 65 en 74 jaar (29%) en laaggeschoolden (27%) maken veel minder gebruik van deze onlinediensten.

Digitale kloof onder burgers

Mathieu Michel, staatssecretaris voor Digitalisering: “Dit project moet ervoor zorgen dat elke Belg gebruik kan maken van de onlinediensten van de overheid. Met de komst van de digitale portefeuille zal de digitalisering van de overheidsdiensten nog intensiever worden. Daarom is het van essentieel belang dat de gedigitaliseerde diensten voor iedereen toegankelijk zijn.”

De ambtenaren zullen toegang krijgen tot twee verschillende niveau’s: het basis-niveau en experten-niveau. Die laatste zal diepgaander zijn waardoor de ambtenaren nog beter ondersteuning kunnen bieden aan burgers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business