Twitter past zijn aanpak rond oorlog in Oekraïne aan
Net zoals het conflict tussen Rusland en Oekraïne blijft aanslepen, zo blijven ook de techreuzen stappen ondernemen tegen de Russische overheid. Twitter kondigde gisteren nieuwe maatregelen aan in een blogpost. Hiermee maken ze duidelijk dat afbeeldingen van krijgsgevangenen verwijderd worden. Ook zal de Russische overheid minder zichtbaar worden.
Foto’s van krijgsgevangenen in de oorlog tussen beide landen die geplaatst worden door overheidsaccounts of accounts die met de regering gelinkt zijn, worden sinds 5 april van het platform gehaald. Dat stellen de nieuwe regels van Twitter. Accounts die toch nog afbeeldingen met krijgsgevangenen plaatsen, worden gedwongen deze te verwijderen. Volgens Twitter wil het hiermee naar de regels van de Conventie van Geneve werken. De afbeeldingen zouden immers gebruikt kunnen worden om krijgsgevangenen leed te berokkenen.
“We doen dit in overeenstemming met de internationale humanitaire wetgeving, en in overleg met internationale mensenrechtengroepen”, zo meldt Yoel Roth, hoofd van Integriteit bij Twitter. “Om essentiële berichtgeving over de oorlog te beschermen zijn er enkele uitzonderingen onder deze regel als er een dwingende publieke interesse of nieuwswaardige content rond krijgsgevangenen is.”
Beperkte verspreiding
Daarnaast zorgt Twitter er ook voor dat de Russische overheidsaccounts op het platform minder zichtbaar zijn. Het bedrijf kondigt aan ‘geen overheidsaccounts meer aan te bevelen die behoren aan staten die de toegang tot vrije informatie beperken en zich in een gewapend conflict tussen twee staten bevinden’. Hiermee lijkt Twitter wel aan te geven deze regeling ook naar andere conflicten uit te kunnen breiden.