whatsapp
Beeld via Canva

De Europese Commissie heeft bij WhatsApp nog eens duidelijk gemaakt dat de deadline voor duidelijkere algemene voorwaarden nadert.

Advertentie

WhatsApp krijgt nog een maand de tijd om zijn gebruikers op een transparante manier te informeren over de algemene voorwaarden van het platform. De Europese Commissie heeft uitgever Meta opnieuw een brief gestuurd, met de vraag om zo snel mogelijk aan de strengere eisen te voldoen.  

De Europese wetgever wil dat de berichtendienst duidelijker en transparanter communiceert naar zijn gebruikers over de inhoud van updates binnen de app. Het moet met andere woorden bevattelijk zijn. “Mensen moeten voor zichzelf kunnen uitmaken of ze WhatsApp nog willen blijven gebruiken nadat een bepaalde update veranderingen doorvoerde”, meent de Europese Commissie. 

Een van de belangrijkste aandachtspunten is dat de berichtendienst duidelijk moet laten weten of gebruikers op WhatsApp hun persoonlijke gegevens beschikbaar stellen voor adverteerders of andere commerciële doelen.  

WhatsApp is nog te vaag 

Didier Reynders, Eurocommissaris voor Justitie, wil voor het chatplatform geen uitzondering maken als het aankomt op het naleven van de consumentenbescherming. “Het klopt dat WhatsApp voor een stuk heeft aangetoond dat het zijn gebruikers informatie geeft over de inhoud van de updates. Maar die is vaak nog onduidelijk en zorgt voor verwarring”, aldus de Belgische politicus.  

“WhatsApp heeft nu nog een maand de tijd om de consumentenbonden ervan te overtuigen dat hun werkwijze overeenstemt met de consumentenwetgeving”, is Reynders duidelijk. Het is niet duidelijk wat er zou gebeuren als Meta’s berichtendienst binnen de maand niet kan voldoen aan de Europese regelgeving.