Nieuws

YouTube onder vuur voor valse Elon Musk-livestreams

Het videoplatform YouTube wordt geteisterd door valse livestreams met Elon Musk die fraudeurs gebruiken om cryptomunten af te snoepen.

Je hebt ze misschien ook al zien voorbij komen op YouTube: livestreams waarin Elon Musk zijn grote liefde aan cryptomunten lijkt te verklaren. Die video’s zijn echter zo fake als maar kan zijn. Het zijn listige trucs van cybercriminelen die goedgelovige mensen in de val proberen te lokken om hen hun cryptomunten af te staan. Gelijkaardige scams circuleren ook lustig rond op andere grote sociale mediaplatformen zoals Facebook en Twitter.

Die valse livestreams zijn geen nieuw fenomeen: ze teisteren YouTube al maanden tot zelfs jaren. Maar ze zijn nu extra onder de aandacht gekomen omdat Elon Musk in eigen persoon zijn beklag heeft gedaan. In een tweet verwijt hij YouTube dat het videoplatform blind zou zijn voor de massale fraude die zich afspeelt op het videoplatform.

Listige werkwijze

De hackers lijken een vaste methodiek te hanteren. Ze breken binnen in een account en passen vervolgens de naam en profielfoto aan om het YouTube-kanaal van Tesla te imiteren. Alle oudere video’s van het account worden verwijderd en vervangen door livestreams met Elon Musk. Daarin worden kijkers gelokt naar een website waar ze cryptomunten kunnen doneren met de belofte dat Elon Musk persoonlijk het gegeven bedrag zal verdubbelen. We hoeven je wellicht niet te vertellen dat die tegenprestatie nooit volgt.

BBC News sprak met enkele gedupeerden YouTube-artiesten die op deze manier slachtoffer werden van hackers. Zij vinden dat YouTube hen te weinig verdedigingswapens geeft om hun account te beschermen tegen hackers. In een reactie op die kritische uitlatingen zegt YouTube dat ze een nultolerantiebeleid voeren tegen fraude en identiteitsdiefstal. Het videoplatform maakt gebruik van algoritmen om preventief video’s met schadelijke inhouden op te sporen, maar tegen deze scams blijken die toch niet effectief te zijn. De neppe Elon Musk-video’s kunnen vaak uren online blijven en nietsvermoedende slachtoffers te strikken. Een verwijt dat YouTube ook al meermaals heeft gekregen in hun aanpak tegen haatvideo’s en desinformatie.

elon musk scam youtube
Een schoolvoorbeeld van een YouTube-scam. (Screenshot genomen op YouTube)

Scams minder succesvol

Volgens cijfers van het blockchainbedrijf Whale Alert zouden hackers in 2022 al 25 miljoen euro in cryptomunten hebben weten buit te maken met sociale media-scams. Een flink bedrag, maar toch lijken de fraudeurs het minder goed te doen dan tijdens 2021 toen ze in totaal meer dan 90 miljoen euro wisten binnen te rijven. Al heeft dat ook te maken met de dalende waarden op de cryptomarkt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business