Windows 8.1 end of life

Het einde van Windows 8.1 is nabij, Microsoft zal zoals gepland de ondersteuning voor het OS in januari 2023 stopzetten.

Advertentie

Microsoft zal vanaf deze zomer meldingen sturen naar PC’s die nog op Windows 8.1 draaien dat de ondersteuning zal stopgezet worden vanaf januari volgend jaar. Net zoals Microsoft dat bij Windows 7 deed, zal dezelfde werkwijze gevolgd worden voor 8.1. Wie vanaf juli de melding krijgt zal ze wel nog kunnen wegklikken via een Herinner me later-knop maar vanaf januari zal dat dus niet meer gaan.

Windows 8.1

Microsoft stopte de ondersteuning voor 8.1 eigenlijk al in 2018 maar beloofde toen om tot begin 2023 nog beveiligingsupdates te voorzien.  Zo zou Windows 10 volgens de planning rond 2025 op pensioen gaan, afhankelijk van de laatste grote update die je hebt geïnstalleerd. Draai je bijvoorbeeld versie 20H2 dan zal je die ondersteuning in mei volgend jaar al verliezen, updaten naar 21H1 en nieuwer is natuurlijk wel nog mogelijk.

Bovenstaande geldt natuurlijk helemaal niet voor Windows 8.1. De versie gaat officieel met pensioen en er zal volgens ZDNet ook geen Extended Security meer komen. Daarmee zal er dus een einde komen aan de – volgens critici – slechtste Windows-versie ooit. 8.1 was nochtans de eerste versie die Microsoft klaarstoomde voor touchdisplays. Het marktaandeel van 8.1 lag ook altijd rond amper 3 procent. Ter vergelijking, Windows 10 haalt volgens de meest recente cijfers een marktaandeel van 71 procent.