WhatsApp
Beeld: Alexander Shatov / Unsplash

Gebruik jij wel eens de verdwijnende WhatsApp Status-functie? Binnenkort kan je naast foto en video-statussen ook een spraakbericht naar je vrienden sturen, meldt WaBetaInfo.

Na Instagram, Facebook en verschillende andere sociale media kreeg ook WhatsApp zijn eigen Story-functionaliteit. Gebruikers kunnen hiermee korte video’s plaatsen die na één dag verdwijnen. Zo ben je ervan verzekerd dat momenten die je per ongeluk hebt gedeeld, niet oneindig zichtbaar blijven. Er blijft echter ruimte voor verbetering en uitbreiding van de functionaliteit; zeker de zichtbaarheid van WhatsApp’s status-functie is nog erg beperkt. Dat lijkt voorlopig niet te veranderen. In de bètaversie is wel een nieuwe geluidsopnamefunctie voor de Status opgedoken.

Geluidsopname in WhatsApp Status

WaBetaInfo meldt op basis van de recente WhatsApp Bèta voor Android – versienummer 2.22.16.3 – dat een functie genaamd Voice Status onderweg is. Gebruikers moeten daarmee in de toekomst een spraakopname als status kunnen delen. Net als de reguliere statusupdates, is de spraakopname voor 24 uur te beluisteren. Voor het maken van de Status-spraakopname kunnen gebruikers simpelweg in het Status-scherm klikken op het microfoon-icoontje. Wat de maximale duur is van zo’n opname, zal later moeten blijken. Daar geeft WaBetaInfo nog geen informatie over.

Wel meldt de publicatie nog een ander detail over de WhatsApp Bèta-update. Onderhuids werkt de chatdienst aan een optie om voor meerdere chats tegelijk verdwijnende berichten in te stellen. Dat moet werken via een instelling die verschijnt bij de reguliere chattimer-instellingen. Nadat de timer afloopt, verdwijnen de berichten dan in alle geselecteerde chatgesprekken. Tot op heden moest de timer per gesprek worden ingeschakeld.

Eerste uitrol in WhatsApp Bèta

Beide functies worden momenteel door een zeer beperkte groep bètatesters uitgeprobeerd. Op dit moment heeft WhatsApp nog niet bekendgemaakt wanneer de functies breder beschikbaar komen, en of ze überhaupt buiten de bètamuren verschijnen. Zodra dit gebeurt, duurt het vervolgens nog – ten minste – een maand voordat iedereen er definitief ervan kan genieten.

WhatsApp maakt hiermee een behoorlijke spurt in het aantal functies dat het voor zijn app lanceert. Eerder deze maand werd bekend dat het zijn reactiemogelijkheden heeft uitgebreid en daarnaast is de chatapp bezig met een update om WhatsApp op meerdere smartphones tegelijk te laten werken. Wanneer de laatstgenoemde functie beschikbaar komt, is nog niet bekend.