Nieuws

‘Sony Xperia Compact-smartphonereeks maakt onverwachte terugkeer’

Sony Xperia onthulling
Krijgen we dit jaar weer een echte compacte smartphone van Sony? Het lijkt er wel op met de Sony Xperia 5 IV die op 1 september zal worden aangekondigd.

Tijdens IFA 2018 nam Sony definitief afscheid van de Xperia Compact-smartphonereeks. Tenminste, dat was de gedachte. Sindsdien verlegde de smartphonetak zijn focus op de Xperia 1, 5 en 10-series, waarbij de Xperia 1 en 5 zich in het high-end segment begeven. Sony’s Xperia 5 is daarbij beduidend het compactere en goedkopere model van de twee high-end smartphones, al is de telefoon met zijn 6,1 inch scherm nog altijd relatief groot. Een compactere Xperia-smartphone lijkt zich echter aan de horizon te begeven, blijkt uit een teaservideo van Sony, waarin het de slogan ‘Go compact’ aanhaalt.

Sony Xperia 5 IV Compact

Hoewel de video geen specifieke modelnaam noemt, gaat het hier naar verluidt om de Xperia 5 IV. Sony onthult zijn Xperia 5-serie al sinds 2019 steevast op het begin van september, tijdens of vlak voor de IFA-tentoonstelling in Berlijn. Dat is dit jaar niet anders; het evenement voor het nieuwste Xperia-vlaggenschip vindt namelijk op donderdag 1 september om 09:00 plaats.

De Xperia 5 IV lijkt dit jaar werkelijk kleiner te worden dan zijn voorganger. Volgens de FCC-keuring van het toestel meet de smartphone 15,6 x 6,7 cm, net iets kleiner dan de 15,7 en 6,8 cm van de Xperia 5 III. Mogelijk wordt het scherm ook iets kleiner met een diagonaal van 6,03 inch. Qualcomms Snapdragon 8+ Gen 1 chipset zou de telefoon van rekenkracht voorzien, gecombineerd met 12 GB werkgeheugen. Onbekend is of dit de standaard configuratie is of dat Sony de Xperia 5 IV ook beschikbaar stelt met 8 GB werkgeheugen.

De batterij in de Sony Xperia 5 IV betreft volgens eerdere geruchten een 5.000 mAh exemplaar. Hoe snel deze kan worden opgeladen is nog niet bekend. Ondersteuning voor draadloos laden zou alvast wel aanwezig zijn.

Hetzelfde camerasysteem

Opvallend is verder dat geruchtenverspreiders stellen dat Sony de cameraopstelling van de Xperia 1 IV één-op-één zou willen overnemen op de Xperia 5 IV. De telefoon krijgt daardoor mogelijk drie 12 MP camerasensoren, verdeeld onder de hoofd-, groothoek- en telefotocamera. Net als op de Xperia 1 IV zou de telefotosensor in staat zijn optisch in te zoomen met twee zoomafstanden – 3,5x en 5,2x zoom.

Prijzen van de Sony Xperia 5 IV zijn nog niet bekend. Sony bracht de Xperia 5 III vorig jaar uit voor 999 euro, terwijl de Xperia 1 IV dit jaar voor 1.399 euro over de toonbank gaat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business