Nieuws

Spotify zet druk achter concurrentiezaak tegen Apple

Spotify
Spotify had een concurrentieklacht ingediend tegen Apple. De zaak werd nog altijd niet beslecht, maar Spotify zet er nu vaart achter.

In 2019 had techgigant Spotify het Amerikaanse bedrijf Apple aangeklaagd bij de Europese Commissie wegens concurrentieverstorend gedrag. De zaak is tot op heden – zo’n drie jaar later – nog altijd niet beslecht.

Apple dwingt app-bouwers om de betalingssystemen van Apple te gebruiken, wanneer zij een app maken die in Apples App Store moet verschijnen. De Amerikaanse multimediagigant rekent daarvoor echter een commissie van 30 procent aan en zou verhinderen dat Spotify haar gebruikers andere betaalwijzen aanbiedt.

Bezoek in Brussel

De Zweedse Spotify-baas Daniel Ek kwam op bezoek in Brussel, en vroeg de Eurocommissaris voor Mededinging, Margrethe Vestager, om vaart achter de zaak te zetten. Dat vertelt de Zweedse topman in een interview met de Britse krant The Financial Times. “Het is het beeld van een bedrijf dat blijft zigzaggen om maar niets te hoeven doen”, zei Ek.

Het is niet de eerste keer dat Apple in concurrentieverstorende zaken betrokken raakt. Het Amerikaans bedrijf werd volgens Ek in soortgelijke kwesties al meerdere keren hard aangepakt door de toezichthouders voor een vrije en een eerlijke markt. Dat gebeurde volgens hem onder meer in Nederland, Japan en Zuid-Korea.

Ek wil dat Vestager hetzelfde doet. “Ik vroeg haar wat ik kan doen om ervoor te zorgen dat deze zaak sneller wordt afgehandeld”, vertelt hij aan de The Financial Times. “Als ondernemer wil je altijd dat alles gisteren gebeurt.” De Zweed geeft wel toe dat regelgevingsprocessen vaak veel tijd kosten.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) kwam al tussen in de zaak, waardoor Apple zijn beleid wijzigde, althans voor de App Store in Nederland. Apple zorgde er toen voor dat datingapps gebruik kunnen maken van meerdere betalingssystemen, ook buiten die van de App Store. Al gaf Apple zich ook toen niet zonder slag of stoot gewonnen, want de ACM beboette het bedrijf voor maar liefst 50 miljoen euro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business