Nieuws

Apple App Store Awards 2022: de winnaars op een rij

Apple geeft verschillende apps weer prijzen
Al meer dan tien jaar verkiest de Apple App Store jaarlijks enkele apps tot 'besten van het jaar'. Ook dit jaar is er zo'n lijst.

Sinds de App Store van Apple gemeengoed is geworden, verkiest de redactie van de appwinkel elk jaar de beste apps. Ondertussen doen ze dat al meer dan tien jaar en ook in 2022 mocht een toplijst natuurlijk niet ontbreken. Wij lijsten voor jou de beste apps op.

Apps van het jaar

Apple heeft voor 2022 meerdere apps van het jaar geselecteerd. Voor elk apparaat duidt Apple één app aan die met kop en schouders boven de rest uitsteekt.

Voor de iPhone was de beste app dit jaar BeReal. BeReal is een sociale media-app die – zoals de naam al suggereert – een échte kijk in het leven van je vrienden wil geven. Elke dag krijgen jij en al je vrienden op hetzelfde moment een melding. Als je deze melding opent, heb je nog twee minuten om een kiekje te maken en dat te delen met je vriendenkring. De app zorgt er op die manier voor dat je geen uitgedachte posts meer kan maken.

Op de iPad werd de app Goodnotes 5 verkozen. Goodnotes is een notitie-app, maar dan met verregaande ondersteuning voor de Apple Pencil. De app kan echter meer dan notities maken en .pdf’s ondertekenen. Je kan bijvoorbeeld ook hele tekeningen maken. Met andere woorden: een uitstekende app om mee te studeren.

Een voorbeeld uit de app Goodnotes

In 2022 kreeg het domein van de genealogie heel wat aandacht. Dat zien we ook terug bij de verkozenen: de beste Mac-app van dit jaar is MacFamilyTree 10. In die app is het mogelijk om je stamboom uit te tekenen en te onderzoeken. Naast enkele visualiseringen biedt de app namelijk ook tools voor het beheren van verschillende bronnen.

Voor de Apple Watch werd de Gentle Streak Workout Tracker verkozen tot beste app. Deze fitnesstracker weet zich te onderscheiden door de focus op de gebruiker te leggen en niet op de work-out die je moet doen. Als je even rust nodig hebt, respecteert Gentle Streak dat. Regelmatig zal de app zelfs aanraden om het even rustiger aan te doen. Kortom: een fitness tracker die het beste met je voorheeft.

Games van het jaar

De tweedeling tussen apps en games zit al jaren in de App Store ingebakken. Ook voor deze Apple Awards is dat niet anders. De winnaars zijn hier wel niet ingedeeld per type apparaat, maar volgens het platform waarlangs ze beschikbaar zijn.

Moncage is in ieder geval de grote winnaar tussen de games dit jaar. Deze game van het jaar staat momenteel op nummer 1 bij de puzzelspellen in de App Store. Het is dan ook een vrij uitdagend spel, dat er toch in slaagt om niet vervelend moeilijk te worden. De oplossing voor de puzzels is te zoeken in optische illusies. Als je niet onmiddelijk de oplossing vindt, kan je natuurlijk vragen voor een hint. Deze hints zeggen genoeg, zonder de oplossing meteen uit handen te geven. Een aanrader voor wie graag puzzelt.

Voor de Mac is Inscryption de game van het jaar. Inscryption is een roguelike deckbuilder met een eigenzinnige stijl en verhaal. ‘Roguelike’ houdt in dat je het spel meerdere keren moet spelen als je het af wilt krijgen. Als je verliest, moet je namelijk terug naar af. De volgende ronde ziet er wel helemaal anders uit, ook al speel je hetzelfde spel: je krijgt andere kaarten en moet daaraan je speelstijl dus aanpassen.

De mobiele game ‘Wyld Flowers”.

Sinds een aantal jaren biedt Apple ook games aan met Apple Arcade. Het beste spel dat ze daarmee aan de man brachten, is volgens de App Store-redacteurs Wylde Flowers. Wylde Flowers is een boerderij- en levenssimulator waarbij jij je kan verplaatsen in de huid van een boerderijheks. Ooit al eigenaar willen zijn van een magische boerderij? In Wylde Flowers kan het.

Culturele impact

Naast de standaardcategorieën ‘Apps’ en ‘Games’, richtte Apple dit jaar ook een categorie in voor apps die cultureel significant waren.

Zo kreeg de app Waterllama een prijs voor de culturele impact die het veroorzaakt heeft. Deze app probeert ervoor te zorgen dat je elke dag voldoende water drinkt en moedigt je aan met schattige visuals van onder andere lama’s, panda’s en papegaaien.

Een voorbeeld uit de Waterllama-app.

Ook Locket Widget kreeg een pluim voor zijn ‘culturele significantie’, al spitst die app zich toe op twee personen. Met de app is het mogelijk om een widget met foto’s van je vrienden op het beginscherm van je iPhone te zetten. Welke foto er precies in de widget verschijnt, kan verschillen. Je beste vriend(in) of lief kan met een eigen telefoon foto’s maken en die met de app versturen. Die foto’s verschijnen dan in de widget.

How We Feel kreeg ook een prijs toegereikt. Deze app werd ontwikkeld door wetenschappers, designers en therapeuten als een dagboek voor je gevoelens. Elke dag kan je aangeven hoe jij je voelt. De app zal dan verschillende tools aanreiken om je mentaal welzijn te verhogen. De app is ook helemaal gratis te gebruiken, zonder in-app aankopen.

Inua is een spel dat tegelijkertijd een eerbetoon is aan de Inuit en hun nalatenschap. Het spel is bedoeld als een mystieke tijdreiservaring voor één persoon en is gebaseerd op Inuit-verhalen. Daarnaast is het verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten.

Tot slot is er het spel Dot’s Home. Daarin beweeg je jezelf in de huid van Dot, een jonge zwarte vrouw in Detroit. Dit spel is ‘narrative-driven’, wat wil zeggen dat je niet teveel actie moet verwachten. Wel kan je dialogen en keuzemenu’s verwachten waarlangs jij je in Dot kan inleven.

Regionale verschillen

Wie deze lijst naast die in buitenlandse media legt, zal ongetwijfeld een aantal verschillen opmerken. Zo ontbreken Apex Legends Mobile en El Hijo, een game voor op de Apple TV, uit deze lijst. Deze apps worden in België niet aangeboden in de App Store.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business