Nieuws

Raspberry Pi 5 zal nog niet uitkomen in 2023

raspberry pi 5 release 2023 2024 4 model b zero w
Eben Upton, CEO van Raspberry Pi, laat weten dat er volgend jaar nog geen Raspberry Pi 5 uitkomt. 2024 zou wel een mogelijkheid kunnen zijn.

CEO Eben Upton stelt dat 2023 een “herstellingsjaar” zal zijn voor de Raspberry Pi. Volgens Upton is het bedrijf nog maar net aan het bekomen van twee jaar leveringsproblemen door de pandemie. Er zou om te beginnen nog een substantiële hoeveelheid bestellingen openstaan voor commerciële klanten. Daarnaast blijft het tot op heden moeilijk om aan onderdelen te geraken, niet alleen voor de Raspberry Pi 4 maar ook voor andere producten van het merk.

Langzamerhand slaagde Raspberry Pi er wel in om terug wat meer exemplaren te verzamelen van enkele producten. Upton vertelde vorige week dat het bedrijf “iets meer dan honderdduizend” exemplaren kon opzijzetten van de Zero W, Pi 3A+ en de 2 en 4 GB-varianten van de Pi 4. Daarbij voegt hij dat de Zero en Zero W als eerste meer beschikbaar zullen worden. Er is minder vraag naar de Pi 3A+. Ten slotte zal de Pi 4 terug volop beschikbaar zijn eind Q3 in 2023.

Raspberry Pi 5 zou storing kunnen veroorzaken

Gezien het timeframe waarin de laatste stockproblemen weggewerkt kunnen zijn, lijkt het niet zo vreemd om volgend jaar nog geen nieuwe Pi uit te brengen. Eben Upton ziet waarde in een extra jaar om te herstellen. Hij erkent wel dat de Pi 4 daarmee de langst lopende generatie is van de minicomputer. Die versie heeft ondertussen al wel meerdere herzieningen gekregen.

Upton geeft nog een extra reden om in 2023 geen Pi 5 te lanceren. De komst van een nieuwe Pi zou namelijk het herstellen van de Pi 4-stock in gevaar kunnen brengen. “Het zou een ramp zijn als we een vorm van een Raspberry Pi 5-product zouden introduceren, en het niet van de grond zou komen door een of andere beperking. Of als het op een bepaalde manier een leveringselement kapot zou maken”, aldus de CEO.

Het ziet er dus absoluut niet naar uit dat we in 2023 een Raspberry Pi 5 zullen zien. Maar volgens Upton lijkt 2024 wél realistisch. “In de tweede helft van het jaar, verder naar 2024, zullen sommige problemen stilaan wegebben. Op dat punt kunnen we beginnen nadenken over wat een verstandig platform zou zijn voor de Raspberry Pi 5.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business