Nieuws

India verplicht usb-c op mobiele apparaten

usb-c-poort
In navolging van de Europese Unie voert de Indiase regering nu ook wetgeving door die de usb-c-standaard verplicht voor mobiele apparaten. Vanaf maart 2025 treedt de wet in werking.

Deze wetgeving moet de Indiase overheid er met name bij helpen het aantal benodigde opladers per huishouden – en daarmee indirect de e-waste stroom van opladers – terug te dringen. Verder wil de regering voorkomen dat het aanhouden van oude standaarden ertoe leidt dat oudere opladers nog slechts beperkt beschikbaar zijn omdat toeleveranciers zich op nieuwe laadstandaarden richten. De Indiase usb-c-richtlijn treedt daarom drie maanden na de Europese wetgeving over dezelfde poort in werking.

Concreet betekent dit dat nieuwe smartphones in India vanaf maart 2025 usb-c moeten gebruiken voor de laadpoort. Onduidelijk is of de richtlijn ook geldt voor laptops en accessoires als hoofdtelefoons. Wel is bekend dat wearable apparaten als smartwatches voorlopig buiten de boot vallen. De Indiase regering is nog in conclaaf over een verplichte laadpoort voor zulke apparaten. Of die er ook gaat komen en welke laadpoorten of -standaarden worden overwogen, is niet geweten. Verreweg de meeste wearables gebruiken nu hun eigen, gepatenteerde, laadpoort.

Universele smartwatch-oplader

Voor het kiezen van de laadstandaard wacht de Indiase regering advies af van het Indiase Instituut van Technology; een onderzoeksorgaan van de overheid naar technologische ontwikkelingen. Zo’n nieuwe laadstandaard zou verregaande gevolgen kunnen hebben. Fabrikanten zullen zo’n richtlijn immers willen doorvoeren op alle varianten van hun wearables om kosten te besparen, waardoor ook Europese gebruikers de nieuwe standaard moeten gebruiken.

Tegelijk is er nog veel bewegingsruimte in dit plan. Fabrikanten in de mobiele industrie zullen alles op alles zetten om hun laadstandaard te behouden. Veel techbedrijven zetten lobbyisten in om de aangekondigde plannen te dwarsbomen of dusdanig aan te passen dat het plan weinig concreet is. Zodoende duurde het jaren vooraleer de Europese Unie besloot tot een universele laadstandaard: usb-c.

Europese oplaadplannen

Intussen is daarvan bekend dat de wetgeving in de herfst van 2024 ingaat. Smartphones, laptops en tablets moeten vanaf dat punt over usb-c-laadpoorten beschikken. Voor laptops is nog wel voorzien in een uitzondering: enkel laptops met een laadsnelheid tot 100 watt moeten de poort bevatten. De wetgeving moet ook gaan gelden voor mobiele elektronica als camera’s en hoofdtelefoons. Smartwatches vallen net als in de Indiase richtlijn buiten de gestelde verplichting.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business