Nieuws

Apple bouwt chip die wifi, bluetooth én 5G combineert 

Apple
Apple werkt aan een speciale chip die wifi, bluetooth en 5G kan combineren. Tegen 2025 wil de techreus de module gaan gebruiken in zijn iPhones.

Bloomberg meldt de plannen in een persbericht. Momenteel gebruiken smartphonefabrikanten (ook Apple) nog aparte chips voor die drie belangrijke dataverwerkers. Het kan uiteraard een efficiëntieslag betekenen voor de productie, maar Apple wordt in één klap ook minder afhankelijk van externe leveranciers.  

Eerder was al bekend dat Apple zelf een 5G-chip wilde produceren om niet meer te hoeven samenwerken met Qualcomm. De wifi- en bluetoothcomponenten kwamen vaak van Broadcom. Ook die leverancier zou Apple dan niet meer nodig hebben. 

Apple wil sterker staan

Voor Broadcom zelf zou het alvast een slok op de borrel schelen. De chipfabrikant haalt momenteel maar liefst 7 miljard dollar (6,5 miljard euro) uit zijn deals met Apple. Bij Qualcomm ligt dat bedrag nog een stuk hoger. Daar zijn de toeleveringen naar Apple goed voor 22 procent (10 miljard dollar) van de totale omzet. De Amerikaanse producent van halfgeleiders is zich wel al een tijdje aan het voorbereiden op een scenario waarin Apple afhaakt. 

Intel heeft als eerste de impact van de nieuwe strategie gevoeld. Apple is (onder meer met de M1-chip) al even overgeschakeld op eigen silicone voor zijn desk- en laptops. Met die aanpak wil Apple minder afhankelijk zijn van derden en zelf de controle houden over de productiekosten. Het trekt die strategie straks dus door voor zijn iPhones en iPads. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business