Nederlandse politie arresteert hacker die in Oostenrijk gezocht wordt
In mei 2020 kwam het datalek bij de Oostenrijkse overheid aan het licht toen een database met de persoonsgegevens van bijna alle inwoners werd aangeboden voor losgeld. Wie de data verkocht en hoe die data werden verkregen, was toen nog ongeweten. Onder de te koop aangeboden gegevens vallen namen, adressen en geboortedata. De gestolen data zijn afkomstig van overheden, waar alle burgers zulke gegevens moeten opgeven om zich te registreren.
Datalek in Oostenrijk opgelost
Via Reuters is nu bekend geraakt dat een 25-jarige Nederlander is gearresteerd door de politie. De verdachte wordt verantwoordelijk gehouden voor het verkrijgen en verkopen van de data. Of de hacker de 9,1 miljoen datasets van Oostenrijkers ook daadwerkelijk heeft verkocht aan criminelen is niet bekend. De Federale Politie van Oostenrijk gaat daar wel van uit en wist ook de authenticiteit van de data te bevestigen.
Naast de datasets van vrijwel iedere inwoner van Oostenrijk, verkreeg de hacker ook gelijke gegevens van Colombianen, Italianen en Nederlanders. Onbekend is of in die landen ook aanklachten worden voorbereid. Geweten is dat de Nederlandse politie het voortouw neemt in het onderzoek naar de verdachte, die eind november werd gearresteerd. De politie hield zijn arrestatie sindsdien geheim om de voortgang van het onderzoek niet te hinderen.
Verdenking van vier feiten
Voor de opsporing van de Nederlander kon de Oostenrijkse politie simpelweg het IP-adres traceren; de data van de Oostenrijkse overheid werd steeds naar dit adres verzonden. Het digitale adres was gelinkt aan een woonadres in Amsterdam, waardoor de verdachte vlotjes door de politie kon worden ingesloten.
Het proces tegen de 25-jarige Nederlander zal verder in Nederland worden gevoerd, ondanks dat de slachtoffers zich met name in Oostenrijk bevinden. Het Nederlands Openbaar Ministerie stelt dat de hacker wordt verdacht van vier strafbare feiten, namelijk: het voorhanden hebben of ter beschikking stellen van niet-openbare gegevens, het voorhanden hebben van phishing-software en hacker tools, computervredebreuk en witwassen.
De Nederlander zit nog in voorlopige hechtenis in afwachting van de zaak. Zijn hechtenis werd op 5 december met 90 dagen verlengd.