Nieuws

Meta overweegt betalend blauw vinkje voor Instagram en Facebook 

blauw vinkje
Het lijkt erop dat Meta de optie overweegt om gebruikers te laten betalen voor accountverificatie. Dat blijkt uit code die een reverse engineer bekwam.

TechCrunch meldt dat software-ingenieur Alessandro Paluzzi er via reverse engineering in geslaagd is om heel wat verborgen code van de Instagram-app bloot te leggen. Daarbij waren de volgende lijnen code opvallend: “IG_NME_PAID_BLUE_BADGE_IDV” en “FB_NME_PAID_BLUE_BADGE_IDV.” Er staat dus letterlijk “betalende blauwe badge”. Dat is zo goed als zeker een verwijzing naar het blauwe vinkje dat er bij accounts op wijst dat ze geverifieerd werden. Zo weet je dat je niet met fake- of fanaccounts te maken hebt.  

‘IDV’ is dan weer een vertrouwde aanduiding voor ‘identity verification’. Het heeft er dus alle schijn van dat Meta zijn gebruikers daarvoor wil laten betalen. Software-ingenieur Paluzzi heeft in het verleden al nieuwe features en maatregelen correct voorspeld door in de code te gaan loeren, zoals de BeReal-achtige feature en de in-app-planner van Instagram. 

Blauw vinkje onderdeel van nieuw abo? 

Daarnaast ontdekte de ingenieur nog een stukje code dat mogelijk naar een nieuw type abonnement verwijst. Het is niet duidelijk of dat te maken heeft met betalende verificatie. Als de vermoedens kloppen, dan heeft Meta met Twitter Blue alvast een voorbeeld van hoe het niet moet. Bij de lancering liep het mis omdat Twitter onvoldoende maatregelen had getroffen tegen random gebruikers die bedrijven en beroemdheden imiteerden. 

Meta loopt bovendien het risico overstelpt te worden met aanvragen van Instagram-gebruikers, omdat het daar zo ontzettend moeilijk is om een blauw vinkje te krijgen. Er bestaat zelfs een heuse zwarte markt voor Instagram-verificatie, waarbij er tienduizenden dollars voor betaald wordt. Verificatie kan wel een aanlokkelijk argument zijn om gebruikers toch te doen betalen voor Instagram en Facebook. Als de vermoedens kloppen, gaat Meta maar beter voorzichtig te werk. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business