Nieuws

Update je Apple-apparaat om nieuwe veiligheidslekken te dichten

Apple-apparaten update
Flat Lay of different apple products on a dark grey background.
Heb je een iPhone, iPad of Mac die op oude software draait? Update dan nu je toestel om het te beveiligen.

Heb je thuis een of meerdere Apple-apparaten? Onderzoekers raden aan om je apparaten zo spoedig mogelijk bij te werken. In oudere softwareversies zitten namelijk een aantal kwetsbaarheden waartegen gebruikers zichzelf moeten beschermen met een update.

Concreet gaat het om iOS- en iPadOS-versie 16.3 en MacOS Ventura 13.2. Eerder werd al een update de wereld ingestuurd die een kritiek lek in WebKit dichtte. WebKit is de code die ervoor zorgt dat internetbrowsers kunnen werken op je Apple-toestel. Nu komen er twee veiligheidslekken bij: CVE-2023-23530 en -23531.

Nieuw soort veiligheidslek

Op Apple-toestellen is steeds software aan het werk die alle code filtert en controleert. Die software heet NSPredicate en vormt een van de meest voorname beschermingslagen voor je toestel. De twee nieuwe veiligheidslekken omzeilen deze softwarelaag echter volledig. Het is de eerste keer dat een veiligheidslek op deze manier toegang tot het systeem verleent.

Onderzoekers van Trellix wijzen uit dat zoiets erg problematisch kan zijn. Het veiligheidslek stelt applicaties namelijk in staat om meer informatie en gegevens in te kijken dan nodig zou zijn. Als gebruiker zal je niet meteen merken dat het apparaat gek begint te doen. Het gaat vooral om applicaties die je berichten, adresboek of zelfs fotogalerij kunnen inkijken. De logbestanden van applicaties kunnen aangepast worden, wat dan weer de werking en veiligheid van allerlei systeemapps in gevaar kan brengen. Met andere woorden: de veiligheidslekken brengen de gegevens op je iPhone of iPad in gevaar.

Update uitvoeren

Beide veiligheidslekken spelen in op NSPredicate. Ondertussen is er een oplossing voor het probleem gevonden. Die oplossing zit in de nieuwste update voor iPadOS en iOS verwerkt, maar moet je zelf wel eerst downloaden. Dat kan via de instellingen van je Apple-toestel. Zeker als je oudere software draait is het aangeraden om je apparaat naar de nieuwste versie bij te werken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business