Nieuws

Bluesky van Twitter-oprichter komt naar iOS 

bluesky
Twitter-oprichter Jack Dorsey heeft Bluesky, zijn alternatief sociaal platform, naar iOS gebracht. Er is althans een bètaversie van de app verschenen.

TechCrunch meldt alvast dat het een uitnodiging kreeg voor de bèta van Bluesky op iOS. Dat is op dit moment ook de enige manier om toegang te krijgen tot de voorlopige versie van de app. De technieuwssite weet dat de app ontzettend hard op Twitter lijkt en dat is toch wel opvallend. Zo kan je via de menu’s twee lijsten bekijken: eentje met de berichtenstroom van accounts die je volgt en eentje met meldingen. De limiet voor berichten op Bluesky bedraagt 256 tekens. Net als bij Twitter kan je berichten opnieuw delen (hun versie van retweeten) en liken. In de voorlopige versie van de app zit ook al de mogelijkheid om andere gebruikers te blokkeren. Meer functies, zoals het maken van lijsten, zijn er voorlopig nog niet. 

Bluesky als decentraal alternatief 

Achter Bluesky zit ondanks de gelijkenissen met Twitter wel een andere visie. Voormalig Twitter-baas Jack Dorsey ziet heil in een decentraal sociaal netwerk. Dat in tegenstelling tot het centraal geleide systeem dat Twitter hanteert met zijn ActivityPub-protocol. Het nieuwe, gedecentraliseerde protocol heet AT. Het zou alvast de bedoeling zijn dat er Bluesky-servers gaan bijkomen wanneer de app stevig groeit.

Dorsey liet al in 2019 financiële middelen van Twitter naar Bluesky vloeien voor de ontwikkeling ervan, maar het is onduidelijk hoe het daarmee zit, na de overname van Twitter door Elon Musk. Voorlopig is het wachten op een officiële lanceringsdatum voor Bluesky, dat nog wel een tijdje in de testfase blijft zitten. Een versie voor Android of desktopbrowser is nog niet bevestigd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business