Nieuws

Portland zet een afzonderlijke divisie op voor managed services

 

De Nederlandse elektronische softwaredistributeur Portland Europe zet een nieuwe business unit op die resellers moet helpen bij het vermarkten van managed services. Het aanbod wordt opgebouwd rond de producten van Kaseya en bevat momenteel vier producten. De naam van de nieuwe business unit, Organic IT, laat alvast uitschijnen dat dit portfolio zich nog zal uitbreiden.
 
Rond deze tijd start Organic IT in Nederland met een grote lanceringscampagne, en nog voor de zomer wil Portland het concept ook in België in de markt zetten. Het onderliggende idee van Organic IT is dat de IT-reseller tegenwoordig zijn omzet en winst niet meer moet halen uit de verkoop van hard- of software, maar uit diensten. Geen nieuw verhaal, maar volgens managing director Kim van Brugge moeten die diensten op een nieuwe manier verstrekt worden. “Meestal worden de diensten verleend door technici die diverse certificeringen op hun naam hebben staan, en daardoor heel duur geworden zijn. Maar in de tijden die we nu meemaken, staan de tarieven onder druk.” Het aanbieden van managed services is voor Organic IT dé oplossing, want veel van deze diensten kunnen op afstand verstrekt worden. Eén persoon kan op afstand diverse netwerken monitoren en eventueel bijsturen.
 
Onafhankelijk platform
Het aanbod van Organic IT is gebouwd rond vier producten, waarvan Kaseya (beheer) en IASO (online back-up) de bekendste zijn. Daarnaast biedt Portland ook MXsweep (managed e-mail-bescherming) en Autotask (automatisering van de helpdesk) aan. In de toekomst kunnen hier zeker nog producten bij komen. Voor Portland is het een prettig weerzien met Kaseya. Pas onlangs werd het distributiecontract met Kaseya hernieuwd, na een hiaat in deze relatie van enkele jaren.
 
Portland zette Organic IT op als een afzonderlijke business unit omdat het een onafhankelijk platform wilt creëren. “Op zich zijn de merken die je voert niet belangrijk, het gaat om de services die ze mogelijk maken.” Om die onafhankelijkheid te onderstrepen werd ook een afzonderlijke website opgezet, www.organicit.nl. “Ook voor ons is dit een andere manier van zaken doen. Dit is niet het transactionele proces van de Portland-productlijn waarbij softwarelicenties verkocht worden; vergelijk het eerder met consultancy.”
 

 

Virtuele CIO

Portland maakt zich sterk dat ook de Belgische resellers klaar zijn voor managed services. “Deze werkwijze biedt veel voordelen. Je biedt diensten aan die je maandelijks kunt factureren, zodat je al in het begin van het jaar van een groot deel van je inkomsten zeker bent. Bovendien heb je ook veel minder disputen over de geleverde diensten, want die heb je in een SLA vastgelegd. Doordat je veel taken automatiseert, kun je op een heel andere manier met de klant praten. Je moet het ook niet meer over technische specificaties hebben, je kunt je echt toeleggen op de business van je klant en hoe je die business beter kunt laten draaien. Zo wordt de reseller voor een KMO een soort virtuele CIO.” zegt van Brugge. Hij merkt wel dat de jongere generatie ondernemers meer open staat voor het aanbieden van diensten. “Vaak zijn zij tijdens of net na de vorige recessie gestart met hun zaak, wat hen nieuwe inzichten heeft bijgebracht.”
 
Voor de reseller betekent deze manier van werken een grondige omschakeling. “Maar daar kunnen we zeker mee helpen, met opleidingen en met ondersteuning. Technisch is de leercurve zeker niet groot, je bent zo gestart en begint al snel winst te maken.” De datalimieten die Belgische operatoren zelfs in de business-to-business hanteren, vormen volgens van Brugge wel een hinderpaal voor de doorbraak van managed services, wat bijvoorbeeld online back-up een veel lastiger verhaal maakt.
 
Overigens denkt Portland de economische crisis ongeschonden door te geraken. “De laatste jaren zijn we telkens met 20 à 30 procent gegroeid.” zegt van Brugge. “Ons minimale scenario voor 2009 is dat we evenveel omzet halen als vorig jaar, al ben ik er zeker van dat we hoger zullen eindigen.”

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business