Nieuws

Q&A services: consulting

 

1. Wat is consulting?
Wie aan consulting denkt, denkt aan advies geven. En dat klopt ook. U huurt een consultant in om raad te geven over een bepaald domein of probleem. In veel gevallen omvat dat ook andere aspecten, zoals het bepalen van het probleem of de vraagstelling en een grondige analyse van de situatie.

Er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen IT consulting en management consulting. Managementconsultants geven advies over onder meer change management, coaching, technologische implementaties, strategieontwikkeling en operationele verbeteringen. IT-consultants zoeken uit hoe uw bedrijf zijn IT het best kan gebruiken om zijn doelen te bereiken. De lijn tussen de twee is erg dun, maar meestal hebben IT-consultants diploma’s in computerwetenschappen en elektronica, terwijl managementconsultants vaak een economische achtergrond hebben.

Naast die twee types vindt u consultants in een brede waaier aan domeinen, van human resources en boekhouding tot marketing en omgang met de media.

2. Waarom kiezen voor een consultant?
Consultants zijn vaak gespecialiseerd in een bepaald onderwerp en hebben daar een brede kennis over. Omdat het voor een bedrijf bijna onmogelijk is om op elk domein een expert in huis te hebben, komen consultants en hun expertise dus van pas. Bovendien komen ze vaak bij verschillende klanten over de vloer, waardoor ze ook meer ervaring hebben met bepaalde projecten dan iemand die er alleen in uw bedrijf mee geconfronteerd wordt.

Voor kleinere bedrijven heeft consulting een meerwaarde omdat u maar zoveel advies aankoopt als u nodig heeft. Voor occasionele problemen met HR of accountancy kan het dus een goedkope oplossing zijn.

3. Hoeveel kost consulting?
De prijzen voor consulting variëren sterk, aangezien geen enkel project identiek is. De ene consultant vraagt gemiddeld 1.000 euro per dag, anderen hanteren totaalbedragen tussen 7.500 en 10.000 euro voor kleine projecten en 50.000 à 200.000 euro voor de eerder complexe opdrachten.

Bovendien kunt u subsidies aanvragen. Consultingkantoren kunnen via BEA (Budget voor Economisch Advies) erkend worden als kwalitatieve consultancyorganisatie, waardoor kmo’s voor een periode van één jaar tot 15.000 euro steun krijgen van de Vlaamse overheid voor het inwinnen van advies. Daarbovenop is er voor aanvullend strategisch advies nog een apart budget van 25.000 euro voorzien. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest maakt een kmo die de hulp van een consultant inroept om een specifiek probleem op te lossen, kans op terugbetaling van de helft van de gemaakte kosten. Ook in het Waals Gewest worden adviesopdrachten gedeeltelijk terugbetaald, met een maximum tot 12.500 euro.
 

 

 

4. Hoe vindt u een goede consultant?
U start best met het opstellen van een duidelijke en volledige offerteaanvraag of request for proposal. Vooraleer u daaraan begint, kunt u ook al een informatieaanvraag of request for information indienen. Het is niet onverstandig om ook via het internet informatie over de consultant in te winnen. Op de eigen website staat meestal heel wat informatie over hun specialisatie. Belangrijker nog zijn vaak de referenties van bedrijven uit uw sector of met een vergelijkbare uitdaging. Door de toegenomen netwerkingmogelijkheden is het belangrijk een uitgebreid netwerk uit te bouwen om via vertrouwde personen te achterhalen wat hun ervaringen met een consultingbedrijf zijn. Dring ook aan om het cv in te kijken van de persoon of personen die u zullen assisteren. U bent immers niet op zoek naar debutanten. Tot slot kunnen veel consultants certificaten voorleggen om te bewijzen dat ze met een bepaalde technologie of methodologie vertrouwd zijn.
 

businessconsultingit consultingitprofessionalmanagement consultingtrendsentips

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken