Nieuws

Steria Belux ziet overheid niet meer als groeimarkt

De internationale ICT-dienstenleverancier Steria heeft het voorbije semester zowel omzet als winst moeten inboeten. Maar de cijfers bleven binnen de verwachtingen, en in België-Luxemburg viel een sterke stijging te noteren. Al is het niet zeker of Steria Belux dat tempo tot het jaareinde volhoudt. Vooral de stijgende overheidsschuld baart hen zorgen.

Steria’s omzet voor de eerste jaarhelft van 2009 daalde met ruim 8% tot 805,4 miljoen euro. Een forse daling, maar dat is slechts een momentopname, meent René Luyckx, managing director van Steria Belux: “Steria haalt een groot deel van zijn omzet uit het Verenigd Koninkrijk, en dat weegt op de omzet nu het Britse pond zo laag staat tegenover de euro.” De operationele winst bleef nagenoeg gelijk, althans in percentage van de omzet: met 55,8 miljoen euro werd 6,9% van de omzet gehaald. In de eerste helft van 2008 was dat 7,1%.

België deed het wel prima: daar werd een omzetstijging van 9,5% geboekt. “Dat heeft veel te maken met onze sterkte bij kleine banken, waar we vooral langetermijnprojecten hebben lopen”, verklaart René Luyckx. Maar voor de tweede jaarhelft is hij minder optimistisch: “We blijven bij onze oorspronkelijke ambitie om een groei van 4 à 5% te halen op het einde van het jaar.”

De belangrijkste reden voor de bescheiden ambities is de zichtbaar stijgende overheidsschuld. “Mikken op de overheid als groeimarkt is op dit moment een verkeerde strategie”, meent Luyckx. “2010 en 2011 worden een grote zorg, want van de overheidssector moeten we de volgende jaren niet meteen de grote impuls verwachten.” Een tegenvaller dus voor Steria Belux, dat traditioneel goed aanwezig is in de overheidssector.

Maar er is nog lang geen reden tot paniek, zeker wat jobzekerheid betreft: “We werken nog steeds met veel subcontractors, omdat we zelf niet alle projecten gedaan krijgen. Er zit dus nog wat rek op”, stelt Luyckx de werknemers impliciet gerust. Hij merkt ook fijntjes op dat veel concurrenten in België tijdelijke werkloosheid invoeren om het gebrek aan projecten te compenseren. “Een aantal van onze grote concurrenten, zoals Atos en Logica, hebben één tot meerdere miljoenen euro’s verlies geleden in 2008, dus die crisis in de dienstensector is niet zo recent”, voegt hij eraan toe.

 

René Luyckx is ook tevreden over het beschikbare budget voor overnames: voor de komende jaren is daarvoor 240 miljoen beschikbaar gesteld. Zelfs terwijl ze hun schuld nog aan het inlossen zijn voor de vorige overname, van het Britse Xansa, dat gespecialiseerd is in offshore outsourcing. Nochtans herhaalde François Enaud, Steria’s CEO, naar aanleiding van deze resultaten dat grote overnames voorlopig niet aan de orde zijn. “Ik wil niet de volgende Atos Origin zijn en me verslikken in mijn overnames. Nu is er voor ons een opportuniteit om de bestaande ‘assets’ te gebruiken om aan anderen te ‘cross-sellen’.” Met andere woorden: het outsourcingmodel dat met het Britse Xansa werd binnengehaald, heeft volgens Enaud nog veel potentieel voor de andere landen.

Een verdere uitbreiding naar bijvoorbeeld Oost-Europa of Azië ziet hij voorlopig niet zitten. “We zijn wel in Singapore gevestigd en hebben een bedrijfje in Polen, maar dat is meer om voeling te krijgen met de markt dan voor concrete plannen", tempert hij de verwachtingen.

 

businessfinancieelitprofessionalnieuwsoverheidsteria

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken