Google: data zijn veiliger online
Volgens Google zijn je gegevens veiliger wanneer ze online (in de cloud) worden bewaard dan op het eigen netwerk. Eran Feigenbaum, hoofd security voor Google Apps, vergelijkt het met juwelen opbergen.
"Cloud computing, waarbij software en diensten via het web en via een browser worden geleverd, is een conceptuele verschuiving. Het is vergelijkbaar met je juwelen uit je sokkenlade halen en ze bij de bank bewaren", schrijft hij in een blogpost.
"Een bank heeft de schaaleconomie. Er is bewaking, videobewaking en er zijn veilige kluizen. Dus veel meer security-investeringen dan je zelf kunt doen."
Die redenering trekt hij door naar het online opslaan van gegevens. Zo is er minder kans op dataverlies door menselijke fouten en hoef je je minder zorgen te maken over het oplappen van beveiligingslekken.
Het standpunt van Google komt uiteraard niet onverwacht. Het bedrijf probeert al jaren om gebruikers en zakelijke klanten naar online applicaties en opslag te bewegen. Toch is er voor velen nog een drempel om data zomaar op de server van een ander bedrijf te zetten.
Niet probleemvrij
Feigenbaum beseft wel dat geen enkel systeem vrij van problemen is. Zo was er in maart een updatefout bij Google Docs. Gebruikers van deze online software kregen toen toegang tot bestanden die normaal afgeschermd moeten blijven. Al nuanceert hij hier wel dat het euvel snel kon worden opgelost, juist omdat alles zich in de cloud bevond.
Andere veiligheidsexperts geven Google geen ongelijk, maar relativeren het betoog van Feigenbaum. "Het is zwart noch wit", vat Richard Clayton het samen tegenover ZDNet UK. Clayton is securityexpert aan de universiteit van Cambridge en adviseert als zodanig de Britse overheid.
"In het algemeen klopt het dat data in de cloud waarschijnlijk veiliger zijn dan wanneer ze op kantoor, of op een laptop in de wagen rondslingeren", zegt Clayton.
Maar aan de andere kant zijn er ook rampen geweest, zoals onlangs de serverproblemen met de T-Mobile Sidekick. Hierbij raakten gebruikers alle gegevens op hun telefoon kwijt door een servercrash.
Individuele keuze
Zelf verwacht Clayton dat clouddiensten vooral voor kleine bedrijven interessant kunnen zijn. Grote organisaties houden volgens hem voorlopig de boot af.
Greg Day van McAfee geeft een soortgelijke nuance. "Verschillende bedrijven hebben verschillende definities van wat veilig is. Er zit logica in de schaaleconomie, maar het risico is wel dat de cloud een duidelijker doelwit is."