Nieuws

‘Microsoft is klungelige innovator’

Dick Brass, een voormalig topman van Microsoft, is kritisch voor zijn ex-werkgever. Het bedrijf is volgens hem “een klungelige, niet concurrerende innovator” geworden. Microsoft nuanceert de uitspraak.

Zijn uitspraken staan in een opiniestuk dat donderdag in de New York Times verscheen. Zo ging het over de Apple iPad en wat het betekent voor Microsoft. Brass werkte van 1997 tot 2004 bij Microsoft, waar hij onder andere bezig was met tablet-pc’s.

“Een belangrijke vraag is waarom Microsoft, Amerikas beroemdste en succesvolste technologiebedrijf, ons niet langer de toekomst brengt. Of het nu gaat om tabletcomputers zoals de iPad, e-boekenlezers zoals Amazons Kindle, smartphones zoals de BlackBerry en de iPhone, zoekmachines zoals Google en digitale muzieksystemen zoals de iPod en iTunes, of populaire webdiensten als Facebook en Twitter”, aldus Brass in zijn opsomming.

Brass, die eerder al bij Oracle werkte, merkt op dat Microsoft weliswaar goede financiële resultaten neerzet, maar dat de producten niet op hetzelfde ritme zitten. “Microsofts grote winsten, 6,7 miljard dollar in het laatste kwartaal, komen bijna volledig van Windows en Office-software die decennia geleden werden ontworpen. Net zoals General Motors met zijn trucks en jeeps, kan Microsoft er ook niet op rekenen dat deze producten eeuwig blijven.”

Microsoft nuanceert
Microsoft heeft intussen al gereageerd op het stuk. “Uiteraard zijn we het er niet mee eens”, zegt hoofdwoordvoerder Frank Shaw in een blogpost. “Maar zijn stuk geeft ons wel de kans om even te tonen hoe we over innovatie denken.”

Shaw wijst vooral naar een aantal projecten waar Microsoft wel een opmerkelijke rol speelt. Zo is er de revolutionaire controller Project Natal en het online spelplatform Xbox Live, beide voor de Xbox 360-console. Ook ClearType, een technologie om letters op het scherm er minder ‘blokkerig’ te laten uitzien, wordt tegenwoordig standaard ingebouwd bij Windows, terwijl Brass zegt dat het bedrijf de technologie heeft ingehouden.

brassbusinessinnovatieitprofessionalmicrosoftnieuwsstrategischtoekomst

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen