Acquia, het commerciële bedrijf achter het openbron-CMS Drupal, lanceert Drupal Gardens: een platform waarop iedereen gratis en in een mum van tijd zijn eigen Drupalsite kan ontwikkelen. “We willen het aantal Drupalgebruikers vertienvoudigen”, vertelt oprichter Dries Buytaert in een gesprek met onze redactie. Drupal Gardens, een aanbod naar het voorbeeld van WordPress, wordt nu nog in kleine […]


Acquia, het commerciële bedrijf achter het openbron-CMS Drupal, lanceert Drupal Gardens: een platform waarop iedereen gratis en in een mum van tijd zijn eigen Drupalsite kan ontwikkelen.

“We willen het aantal Drupalgebruikers vertienvoudigen”, vertelt oprichter Dries Buytaert in een gesprek met onze redactie.

Drupal Gardens, een aanbod naar het voorbeeld van WordPress, wordt nu nog in kleine kring getest, maar gaat over twee à drie maanden naar een publieke bèta. “Drupal Gardens moet Drupal toegankelijker maken bij het grote publiek”, vertelt hij.


Drupal 7
Daarnaast werkt Buytaert verder aan Drupal 7, de nieuwe en aangekondigde versie van het contentmanagementsysteem. Drupal 7 zou gebruiksvriendelijker moeten zijn, maar ook meer schaalbaar.

Hiermee tracht het  zijn aanbod te verbeteren voor grotere websites. Het segment van de grotere websites is een markt die Drupal in verhouding nog minder bereikt.

Van 0,5 naar 5 miljoen
Ongeveer zevenhonderd leden van de Drupalcommunity, zowel gebruikers als partners, hebben tot nog toe geaccepteerde verbeteringen geleverd aan deze nieuwe versie.

Momenteel werken ongeveer een half miljoen websites op Drupal. Hieronder vooraanstaande namen, zoals whitehouse.gov, amnesty.org en sites van Warner Brothers en Sony Music. Als het van Buytaert afhangt, gaat het aantal Drupalsites vertienvoudigen tot vijf miljoen.

Bij Acquia, de in Boston gevestigde commerciële dienstverlener naast Drupal, werken ongeveer vijftig personeelsleden voor ongeveer vijfhonderd klanten. Acquia biedt onder meer support, consultancy en hosting. “We richten ons daar helemaal op de open source-zakenmodellen van spelers als Red Hat”, verduidelijkt hij.

Buytaert verwacht bij Acquia dit jaar nog eens twintig à dertig aanwervingen.