Cloudcomputing: hype of trend?
De term cloudcomputing is vandaag de dag alomtegenwoordig. Aanbieders van cloudoplossingen zijn enthousiast en creëren zo’n hype dat iedereen wel mee lijkt te moeten gaan om hun ICT afhankelijk te maken van anderen. Maar heel wat bedrijven zitten nog met terechte vragen, die momenteel niet altijd even duidelijk beantwoord (kunnen) worden.
Wat als ik niet tevreden ben? Ben ik met handen en voeten gebonden of kan ik eenvoudig en zonder grote kosten overstappen naar een andere aanbieder? Wat als mijn aanbieder besluit een dienst te stoppen of failliet gaat? Wie zorgt voor back-ups van de cloud?
Vertrouwen en continuïteit lijken dan ook de twee grootste obstakels die cloudcomputing nog te nemen heeft. In technische termen is dat te vertalen naar portabiliteit van data en applicaties. En net daar wringt vaak nog altijd het schoentje.
Overstappen
Neem de relatief simpele actie als het migreren van een gsm-aansluiting als voorbeeld. Nog steeds moeten een groot aantal hindernissen genomen worden om dat te realiseren. De commerciële belangen zijn te groot om de klant via een simpele selfservice-webpagina de overstap binnen enkele minuten zelf te laten maken. En dat terwijl mobiele telefonie nu toch al zo’n 25 jaar beschikbaar is. Het is niet anders voor cloudcomputing.
Google, Microsoft, IBM … allemaal zijn ze momenteel bezig om hun eigen ‘cloudstandaard’ te pushen. Om uiteindelijk allicht toch om de tafel te gaan zitten en tot een gezamelijke standaard te komen. Het is een maturiteitsproces dat elke technologie moet doormaken.
Techneuten mogen dan graag praten over open source en open standaarden, de eindgebruiker heeft daar weinig boodschap aan. Die wil vandaag werken via aanbieder X, morgen via service provider Y, en als hij daar ook niet helemaal tevreden is wil hij overmorgen direct kunnen overschakelen naar nog een andere dienstenleverancier.
Tussenvorm
Cloudcomputing zal aan belang winnen, maar voorlopig is het goed om de hele cloudhype nog even te doorprikken en de voordelen en tekortkomingen op een rij te zetten. Waarom bijvoorbeeld eens geen hybride cloudmodel onder de loep nemen? Bij zo’n model wordt slechts een deel van je applicaties in de cloud ondergebracht en een ander deel wordt gevirtualiseerd binnen een eigen private cloud.
Om op zo’n hybride situatie voorbereid te zijn, zal je echter moeten nadenken over de huidige architectuur. Die dient immers zo ontworpen te zijn dat je makkelijk kan schuiven met applicaties, van een private, naar een hybride naar een publieke cloud.
Laat het misschien een eerste interessante stap zijn naar een échte cloudinfrastructuur, zodra de tijd daar rijp voor is…