Samsung is erin geslaagd om displaypanelen te maken uit gewoon glas. Die doorbraak kan op termijn leiden tot goedkopere televisies. Over een decennium gaan ramen fungeren als lichtbronnen én schermen, voorspelt een onderzoeker van Samsung in The Korea Herald. Huidige panelen gebruiken kristallijn glas. Dat is duur en moeilijk om te maken, zeker voor forsere […]


Samsung is erin geslaagd om displaypanelen te maken uit gewoon glas. Die doorbraak kan op termijn leiden tot goedkopere televisies.

Over een decennium gaan ramen fungeren als lichtbronnen én schermen, voorspelt een onderzoeker van Samsung in The Korea Herald.

Huidige panelen gebruiken kristallijn glas. Dat is duur en moeilijk om te maken, zeker voor forsere paneelgroottes. De uitvinding van de Samsung-onderzoekers is dus een echte doorbraak. Het dure kristallijn glas vervangen door gewoon zogenaamd amorf glas zou de productie van schermen en televisies veel eenvoudiger en goedkoper maken.


De grote doorbraak is vooral dat de technologie op groot formaat kan. Al eerder waren er geslaagde experimenten om gewoon glas als substraat te gebruiken, maar daarbij ging het altijd om panelen van maximaal enkele inches.