Nieuws

Firefox 16: Sneller dankzij vuilophaling

Opgelet! Door een veiligheidslek in Firefox 16 hebben we de link naar de download tijdelijk verwijderd. Zodra Mozilla de nodige reparaties heeft uitgevoerd, plaatsen we die weer terug.
De teller staat alweer op 16 voor de Mozilla-browser. Dankzij een nieuwe handigheid wordt werkgeheugen gerecycleerd zodat je sneller kunt surfen.

Hoewel het aantal nieuwe functies per versie omlaag is geschoten sinds Mozilla een nieuw, snel lanceringsschema à la Chrome adopteerde, zit er in elke nieuwe versie van Firefox wel iets dat interessant is voor zijn gebruikers.

Ditmaal is dat Incremental Garbage Collection, die in de gaten houdt wanneer een JavaScript-onderdeel werkgeheugen niet meer in gebruik heeft en dit dan weer inzet voor andere delen van de browser. Veel webapps en sites zijn geschreven met JavaScript, dus kan deze vuilophaling goed van pas komen voor mensen die veel online diensten open houden staan.

De Mozilla Foundation heeft een online tooltje beschikbaar gesteld waarmee je zelf het verschil kunt testen tussen Firefox 16 en zijn voorganger.

Een andere interessante functie, waarmee Mozilla al eeuwig lijkt bezig te zijn, is de ondersteuning voor webdiensten in een apart venster. Deze diensten kunnen dan als aparte ‘applicaties op de desktop worden gebruikt, wat Chrome al eerder kon. Hier vind je een verzameling van de reeds beschikbare apps, die alleen samenwerken met Firefox 16.

Interessant voor ontwikkelaars is een nieuwe taakbalk die directe toegang geeft tot de Inspector, Web Console en Debugger. Je kunt ook commando’s direct invoeren in de balk, zoals het maken van een tijdelijke opname van de HTML-code van een pagina of het nemen van screenshots vanaf de commandoregel. Je opent de nieuwe balk met de toetscombinatie Shift+F2.

Er is tenslotte ook wat nieuws te melden voor Mac-gebruikers. Mozilla laat de ondersteuning voor Snow Leopard vallen in Firefox 16, maar laat OS X-gebruikers vanaf nu de browser wel bedienen via VoiceOver, al is de ondersteuning nog niet zo goed als in de vaste Safari-browser.

Wij bieden op ZDNet een directe link aan naar de Nederlandstalige Windows-versie van Firefox 16. Voor andere systemen en talen kun je op deze pagina terecht.

businessdownloadsfirefoxitprofessionaljavascriptmozillaos xsnow leopardwebappswebontwikkelaars

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen