Nieuws

Human Cloud: waar het personeel van morgen zit

"Waarom zit ik met dit goede weer in een duf traditioneel kantoor? Terwijl ik hetzelfde werk evengoed vanuit mijn tuin of van op een terras kan doen?" Die gedachte zal in deze vakantieperiode wel bij menig werknemer al eens de revue passeren. Welkom in de 'Human Cloud'.

Waarom zit ik met dit goede weer in een duf traditioneel kantoor? Terwijl ik hetzelfde werk evengoed vanuit mijn tuin of van op een terras kan doen?” Die gedachte zal in deze vakantieperiode wel bij menig werknemer al eens de revue passeren. En wie geeft hen ongelijk? Met virtualisatie en cloud computing is dit namelijk perfect mogelijk. Dit ‘Nieuwe Werken’ (of Werk 3.0) heeft ongetwijfeld veel voordelen. Maar het brengt ook een pak uitdagingen mee voor diverse afdelingen in een bedrijf: uiteraard de IT-afdeling, maar ook voor HR, sales en de backoffice. Welkom in de ‘Human Cloud’.

 

Wat is het ‘Human Cloud’ concept?

De term ‘Human Cloud’ is verbonden met de revolutie in de next gen werkcultuur. 

De opkomst van flexibele werktijden, mobiel en telewerken en flexwerkplekken zijn een uitdaging voor de traditionele kantooromgeving. Veel werknemers vinden het eigenlijk niet langer nodig om dagelijks volgens een vast patroon naar kantoor te pendelen en daar aan een vast bepaald bureau hun werk te doen. 

Deze verschuiving in manier van werken, naast het feit dat de werknemer vraagt om de recentste/nieuwste apparaten en toepassingen te hebben, beïnvloeden de aanvaarding van technologie en hebben een fundamentele impact op fysieke werkplekken. Er zullen nieuwe, innovatieve werkomgevingen ontstaan die niet langer gebonden zijn aan één vaste locatie. Veel werknemers zullen niet langer meer werken van op één vaste fysieke werkplek, maar ze zullen werken in een ‘Human Cloud’, en bedrijven van op ontelbare/onbeperkte locaties ondersteunen.

De businesswereld van vandaag is sneller, mondialer, concurrentiëler en gedreven door technologie. Uiteraard spelen nieuwe technologieën (waaronder Unified Communications en BYOD) een fundamentele rol in deze revolutie. Maar in tegenstelling tot vroeger lijkt de eindgebruiker te bepalen welke technologie er op de agenda komt.

Welke invloed heeft Work 3.0 en Human Cloud? 

Werk 3.0 heeft het potentieel om elk aspect van een bedrijf beïnvloeden. Zo"n belangrijke verschuiving in werkmethoden, naast talloze technologische innovaties, is er om bedrijven alerter, efficiënter en concurrentiëler te maken. Dit virtuele model is nu al de aanwervingstrategie van bedrijven aan het veranderen en de technologie heeft een wereldwijde markt gecreëerd waarin we concurreren voor werk. Dit betekent dat de arbeidsmarkt meer concurrerend zal worden, wat zowel voor bedrijven als voor  werknemers voordelen biedt. Werknemers zullen meer keuze hebben. En als je als bedrijf deze mogelijkheid (van Work 3.0 en Human Cloud) kan bieden, dan heb je echt voordeel ten opzichte van andere werkgevers. Potentiële talenten zullen mogelijk sneller voor jouw organisatie kiezen. Deze concurrentie zal voor een best in class beroepsbevolking zorgen en de globalisering zal werknemers in staat stellen om verder te kijken dan de landsgrenzen bij hun zoektocht naar werk.

Het ‘Nieuwe Werken’ (of Werk 3.0) heeft ongetwijfeld veel voordelen. Maar, zoals gezegd,  het brengt ook een pak uitdagingen mee voor diverse afdelingen in een bedrijf: van HR tot sales en de organisatie van de backoffice. Hoewel in sommige gevallen de fysieke kantooromgeving zou kunnen verdwijnen of veranderen, zal de ‘human cloud’ ervoor zorgen dat werknemers en bedrijven nog steeds verbonden blijven en dat de traditionele relaties blijven bestaan (denk maar aan pensioenen, vakantie en betaalstructuren). De workforce is nog steeds ‘alive and kicking’ is, maar wel van op afstand.

 

I want to break free

Uit een studie van Mitel blijkt dat nieuwe manieren van werken heel snel de traditionele kantooromgeving zullen inhalen. Een overgrote meerderheid (81%) van de Britse werknemers laat weten dat ze het klassieke nine to five-patroon willen doorbreken en nieuwe manieren van werken willen. 

Meer over de Human Cloud kan je lezen in deze studie/white paper ‘Work 3.0, the next generation business model for smarter business’ 

blogbusinesscloudhet nieuwe werkenhuman resourcesitprofessionalmaatschappijnetwork pronieuwe werkenunified communications

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals