Wat moet mijn bedrijf met HTML 5?

HTML5 is een relatief nieuwe standaard die het bouwen van interactieve webapplicaties moet vereenvoudigen. Maar is het ook iets voor uw bedrijf?

HTML5 is een relatief nieuwe standaard die het bouwen van interactieve webapplicaties moet vereenvoudigen. Maar is het ook iets voor uw bedrijf?

Webontwikkelaars die op zoek waren naar hogere vormen van interactiviteit of de integratie van video en audio waren in klassieke webpagina"s aangewezen op plugins zoals de Flash Player, Microsoft Silverlight of Java. Dat was niet altijd zonder valkuilen. Ze moesten hun toevlucht nemen tot (soms) dure commerciële software. Bovendien moest de eindgebruiker de correcte plugin op zijn systeem geïnstalleerd hebben.

HTML5 moest en zou een waardige en vooral open standaard worden die het gebruik van dit soort plugins overbodig maakte. In 2010 gooide Apple-CEO Steve Jobs de knuppel in het hoenderhok. Jobs stelde dat Flash niet langer noodzakelijk mocht zijn om film te bekijken op het web. In Apples mobiele besturingssysteem iOS kunnen Flashbestanden niet worden weergegeven.

Het succes van mobiele apparaten zoals de iPhone, iPad en Android-gebaseerde toestellen gaf een boost aan HTML5. Heel wat taken kunnen we nu rechtstreeks in de browser afhandelen via een webapplicatie, een programma dat op een webserver draait en via een webbrowser gebruikt kan worden. De opkomst van het mobiele internet en het succes van de iPhone en mobiele apparaten met Google Android, vergroten het succes van HTML5-webapplicaties. Uiteraard doet niet alleen HTML5 dit werk, maar ook software op de server.

 

Voordelen van HTML 5

1. HTML5 is sneller en goedkoper

HTML5 maakt het ontwikkelen van een website of webapplicatie goedkoper en sneller. U moet bijvoorbeeld niet langer meerdere “versies” van één site moet maken, maar de lay-out kan laten reageren op zijn omgeving (responsive design).

2. Veel mogelijkheden

Veel dingen waarvoor een ontwikkelaar vroeger bijna noodgedwongen zijn toevlucht zocht bij commerciële plugins zoals Flash, kunnen nu zonder al te veel problemen crossbrowser geïmplementeerd worden zoals animaties, visuele effecten, slideshows en tekeningen.

3. Mobiele ondersteuning

De huidige generatie mobiele apparaten, besturingssystemen en browsers ondersteunen zo goed als allemaal HTML5. De grenzen tussen webapplicaties en native apps vervagen, ook op mobiele toestellen zoals de iPad.

Nadelen van HTML 5

1. U moet veranderen

Veel bedrijven deden in het verleden investeringen voor het aanbieden van bijvoorbeeld Flash-filmpjes. Daarom willen ze niet altijd heel snel het roer omgooien.

2. Niet alles lukt

Bijvoorbeeld bij mobiele toepassingen zijn zogenaamde ‘native’ apps, specifiek voor één besturingssysteem vaak een stuk intuïtiever en sneller dan het universele HTML5.

3. Oudere browsers

HTML5 werkt het best bij de nieuwste browsers. Voor de meeste browsers vormt dit geen probleem vermits ze zichzelf updaten naar de laatste versie. Microsoft Internet Explorer is hier soms een probleem. Gebruikers die over een oudere versie van het Windows-besturingssysteem beschikken, kunnen niet altijd de laatste versie van Internet Explorer installeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business