Nieuws

Een correcte factuur maken die snel betaald wordt: hoe pak je dit aan?

Een goede factuur kan ervoor zorgen dat je rekeningen sneller worden betaald.

Voor veel ondernemers is een factuur maken niet de grootste hobby. Vreemd eigenlijk, want het maken van een factuur betekent dat de opdracht is afgerond en je geld kunt verdienen. Door je facturatie slim aan te pakken, bespaar je eenvoudig tijd en geld. Een goede factuur kan er namelijk voor zorgen, dat je rekeningen sneller worden betaald. Ook eenvoudig en slim je eigen factuur maken? Lees waar je op moet letten.

Zorg voor herkenbaarheid
Om te voorkomen dat jouw factuur verdwijnt in de grote stapel is het verstandig om te zorgen voor een herkenbare factuur. Veel elektronische facturen hebben dezelfde standaardopmaak. Neem jouw bedrijfslogo en huisstijl over op de factuur. Op deze manier vergroot je de herkenbaarheid van de factuur.

Factuur maken volgens wettelijke richtlijnen
Het is van belang dat jouw facturen voldoen aan de gestelde eisen van de Belastingdienst. Wanneer jouw verkoopfactuur niet voldoet, dan kan de ontvanger bijvoorbeeld geen gebruikmaken van de btw-aftrek en is de kans op een snelle betaling kleiner. Controleer ook alle inkoopfacturen. Als deze namelijk niet voldoen, dan kun je zelf geen btw terugvragen.

Duidelijke omschrijving
Naast het feit dat de factuur moet voldoen aan de wettelijke factuureisen van de Belastingdienst, is het ook belangrijk dat je voor een heldere omschrijving van geleverde producten of diensten zorgt. Facturen met fouten of onduidelijkheden kunnen leiden tot een vertraging van de betaling.

Maak vooraf duidelijke afspraken
Leg in jouw algemene voorwaarden vast onder welke condities je de producten of diensten levert en verkoopt. Door je klant hier vooraf over te informeren, kun je conflicten voorkomen en zijn wederzijdse rechten en plichten vastgelegd.

Controleer nieuwe klanten op kredietwaardigheid
Zorg ervoor dat je weet met wie je in zee gaat door de kredietwaardigheid van je klant te controleren. Hierdoor verlaag je het risico op wanbetaling van debiteuren. Vraag daarnaast de gegevens van je klant op bij de Kamer van Koophandel.

Start met digitaal factureren
Wil je nog slimmer je factuur maken? Start dan met digitaal factureren. Door gebruik te maken van een online factuurprogramma worden jouw facturen vaak sneller gemaakt, verstuurd, verwerkt en betaald. Alle verstuurde facturen worden veilig in de cloud opgeslagen, waardoor je eenvoudig facturen kunt terugvinden en overzicht houdt over openstaande facturen.

Raadpleeg een boekhouder
Ga je zelf je factuur maken, dan is het verstandig deze inhoudelijk te laten checken door een boekhouder. Op deze manier weet je zeker dat de factuur correct is opgesteld en voorkom je onnodige betalingsvertragingen van debiteuren. Steeds meer ondernemers besteden de boekhouding uit aan een online boekhouder. Een online boekhouder regelt de complete bedrijfsadministratie en voorziet in een online factuurprogramma. De facturen die je online verstuurt, voldoen automatisch aan alle gestelde eisen. Je besteedt minimale tijd aan je administratie en je krijgt deskundig advies.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business