Het volgende miljardenbedrijf in de cloud
“Vijf jaar geleden waren digitale data al belangrijk voor een bedrijf. Maar de laatste jaren hebben we dit nog veel meer zien veranderen. Het belang van IT is toegenomen. Voor veel bedrijven zijn data hun belangrijkste bestaansreden”, vertelt Ratmir Timashev, de CEO en oprichter van Veeam in een interview met de redactie tijdens een doorreis in Europa.
Met Timashev spraken we over de opmars van zijn eigen bedrijf en over de trends in de markt. “Vandaag zijn de helft van de toepassingen voor bedrijven op de een of andere manier mission critical. Vijf jaar geleden lag dat percentage veel lager. Ik heb dat op een paar jaar tijd helemaal zien veranderen. Bedrijven nemen met hun data geen risico’s meer.”
Gartner kwadrant
Het moderniseren van uw datacenter. Daar houdt een bedrijf als Veeam (spreek uit: ‘vee-em’) zich mee bezig. “Moderne dataprotectie, specifiek voor virtualisatie en cloud”, zo omschrijft de oprichter zijn aanbod.
Veeam specialiseert zich meer bepaald in de back-up en replicatie van data, en ook in het zogenaamde ‘data restore’. “Traditioneel zijn dat twee aparte werelden”, vertelt Timashev. “Gartner heeft bijvoorbeeld van oudsher een kwadrant voor back-up en recovery, en ook één voor replicatie. Wij brengen die twee domeinen samen. “Bedoeling moet zijn dat je als IT alles kan restoren of recupereren.” In het moderne datacenter hangt alles ook veel meer aan mekaar, meent hij.
Een ander speerpunt van Veeam is dat het zich van in het begin focust op de concepten en technologie waar het vandaag (en in de toekomst) om draait in het datacenter: virtualisatie, moderne storage en cloud.
“Wij richten ons uitsluitend op modernisering van datacenters. Niet op het ondersteunen van legacy-infrastructuur. In die zin zijn we een best-of-breed-speler”, stelt Timashev. Veel bedrijven nemen, vaak geleidelijk, afstand van legacy-systemen.
Rus
Vroeger was het luik rond datacenter modernisatie maar een kleine niche, maar vandaag is dat een substantieel onderdeel van de investeringen die naar datacentertechnologie gaan. In die zin is Veeam een concurrent voor gevestigde bedrijven als EMC, IBM of HP. Maar ook voor meer gespecialiseerde partijen als Commvault en Symantec.
Ratmir Timashev: “Bedrijven nemen met hun data geen risico’s meer.”
Daar waar veel technologiebedrijven van Amerikaanse origine zijn, is Ratmir Timashev een vreemde eend in de bijt. De man is Rus, al probeert hij daar toch zeker niet de aandacht op te vestigen. “De thuisbasis van Veeam is in Europa. Ik heb zelf jarenlang gewerkt in de VS, en wij zijn overal aanwezig. 45 procent van onze business komt uit de VS, 45 procent uit Europa en de rest is gelijk verdeeld. Ik voel me eerder een wereldburger en ons bedrijf opereert dus op wereldschaal”, oppert hij.
Virtualisatie
Veeam werd in 2006 gesticht, nadat Timashev er eigenhandig 6 miljoen dollar in investeerde. De man stampte het bedrijf uit de grond zonder durfkapitaal. De man is overigens niet aan zijn proefstuk toe. Eerder richtte hij Aelita Software op, dat hij nadien verkocht aan Quest, dat op zijn beurt bij Dell terechtkwam.
Al van bij aanvang dreef Veeam mee op de golven van virtualisatie. Het bood beheerstoepassingen voor gevirtualiseerde server infrastructuur. “In 2006 was virtualisatie misschien nog een niche-technologie, vandaag is het ingeburgerd. Ons bedrijf is met deze golf meegegroeid.”
Groei
Veeam’s backup oplossing is specifiek ontworpen voor virtuele omgevingen en wordt erg goed onthaald. Timashev spreekt over een groei van drieduizend nieuwe klanten per maand. Veeams omzet groeide de voorbije Jaren met 60 procent.
Vorig jaar overschreed het bedrijf de kwart miljard dollar omzet. Binnen vijf jaar verwacht het bedrijf de symbolische grens van 1 miljard dollar omzet te bereiken. Het zakenblad Forbes omschreef Veeam dan ook als het volgende miljardenbedrijf in virtualisatie en cloud.
Overname
Bedrijven als Veeam worden vroeg of laat overgenomen. Of ze gaan naar de beurs. Maar Timashev wil momenteel geen van beiden. Hij wil zijn bedrijf autonoom zien verder groeien. En een beursgang is, volgens hem, ook niet aan de orde. “Veel CEO’s gaan naar de beurs voor het geld. Of om met hun gezicht op de cover van een zakentijdschrift te staan. Bij mij en mijn management partner zijn beide drijfveren niet aan de orde. Het zal dus niet voor meteen zijn.”