Deze Belgische data-opslagplaats kan zelfs een kernaanval weerstaan
De E-Bunker van het Belgische bedrijf Merak is op alles voorzien. Zelfs een kernbom. “Veiliger kan je gevoelige data niet bewaren,” zegt Nicolas Uyttenhove, marketing manager bij het bedrijf.
Noodweer kan aanbieders van datacenters heel wat kopzorgen geven, kijk maar naar Google, dat gegevens verloren gaan zag vanwege een blikseminslag. Merak maakt zich sterk dat de bescherming van de E-bunker dergelijke rampzalige gebeurtenissen uitsluit.
De E-bunker, gelokaliseerd in Vilvoorde, herbergt offline back-ups en andere gevoelige bestanden voor verschillende binnen- en buitenlandse bedrijven. De opslagplaats is een onderaardse kluis die ontworpen is op basis van de voorschriften voor Zwitserse civiele atoomschuilkelders. Hierdoor biedt ze naast beveiliging tegen alle weersomstandigheden ook bescherming tegen neerstortende vliegtuigen en de straling van een kernbom.
“[De kluis] werd gebouwd als een kooi van Faraday om de bestanden ook te beschermen tegen elektro-magnetische velden of blikseminslag. Daarnaast is er een dubbel branddetectiesysteem en heeft de kluis een brandweerstand van minstens zes uur. De constante klimaatregeling garandeert een langdurige bewaring van de bestanden en om toegang te krijgen tot de kluis moet een uitgebreide procedure worden gevolgd,” legt Uyttenhove uit.
Merak is gespecialiseerd in archiefbewaring en heeft haar hoofdkantoor in Mechelen. Het telt daarnaast nog vestigingen in Nederland en Zwitserland en andere locaties in België.
Op 26 november organiseren Smart Business en ZDNet een gratis seminarie rond Cloud & Business Continuity. Meer informatie vindt u op www.businessmeetsit.be.