ABB introduceert veilige YuMi-werkrobot
ABB, gekend van de grote oranje robot-armen naast menig productielijn, introduceert de bijna vriendelijk ogende YuMi in België. De tweearmige YuMi is een samenvoeging van twee zeven-assige robot-armen in één systeem, dat ongeveer 38 kg weegt. ABB noemt de YuMi een collaboratieve robot maar verwacht geen high fives van het ding, integendeel. De YuMi is speciaal omdat hij z’n uiterste best doet om mensen niet fysiek te verwonden.
Levensgevaarlijk
De klassieke productierobot is niet voor niets oranje: de grote armen zijn levensgevaarlijk en werken daarom meestal in afgesloten kooien of, in modernere situaties, met veiligheidszones. De insteek is altijd dezelfde: komt de mens te dicht, dan stopt de machine met werken. Het alternatief is een potentieel gruwelijk productiefoutje.
YuMi spreek je niet voor niets uit als You-Me. Het toestel kan perfect in iedere productie-omgeving functioneren, zonder speciale veiligheidsmaatregelen. De robot zelf heeft nauwelijks scherpe hoeken en de armen zijn in een zachte behuizing gestoken. Het toestel zelf weet bovendien ten allen tijde wat er met de armen gebeurt. De motoren, die dubbel dienst doen als sensoren, communiceren hoeveel ze bewegen en hoeveel kracht ze uitoefenen. Klopt daar iets niet, bijvoorbeeld omdat de robot-arm z’n elleboog in je maag heeft, dan stopt YuMi meteen. De impact is nooit harder dan een zachte stomp, kan geen letsel veroorzaken is is zelfs niet een beetje pijnlijk.
Zachte por
Tijdens de introductie van de YuMi in Zaventem zagen we de robot in actie en konden we vaststellen dat de claims rond veiligheid niet overdreven zijn. Ook al zwaait de YuMi vrolijk en snel met z’n armen rond, tot 150 cm/sec, een echte klap krijg je nooit, hoogstens een zachte por. Die vriendelijkheid zit achter het nieuwe wit-grijze kleurtje: de YuMi mag niet afschrikken.
https://vine.co/v/imULnm6eEZ7
Het enige potentieel gevaarlijke stuk aan de robot zijn de handen. Die zijn in tal van aanpasbare configuraties beschikbaar, waaronder onder andere een hand met grijpers. Als je heel hard je best doet en heel veel pech hebt, kan de grijper je wel pijn doen. Voor die situaties raadt ABB toekomstige werknemers aan toch een veiligheidsbril te dragen wanneer ze naast de robot werken
Flexibele handen
De robot kan naar wens uitgerust worden met vacuumzuigers om dingen op te pakken, camera’s in de handen, klemmetjes en meer. . De klauwen van die YuMi werden met 3D-printing door Materialize gemaakt. De handen zelf werken via power over ethernet, met een extra luchtaansluiting voor de vacuum-grijpers.
Tijdens de demonstratie zagen we het toestel usb-connectoren op kredietkaartvormige usb-sticks plakken. Die actie was handmatig geprogrammeerd naar analogie met klassieke productierobots, maar de YuMi kan ook leren van een doorsnee mens.
Manueel aanleren
ABB claimt dat 35 procent van de robotverkoop gericht is op wat het machine tending en handling noemt. Denk daarbij aan dingen verplaatsen, plakken, ergens in steken… Zo’n actie kan je aanleren met de hulp van een stuk software op een Windows-tablet en een beetje geduld. Als ‘programmeur’ verplaats je de armen van de YuMi manueel, waarna je via een druk op de knop in de tablet-app bepaalde posities opneemt. Zo is het kinderspel om de robot repetitieve taken aan te leren.
ABB ziet de YuMi flexibel ingezet worden op diverse locaties. Het tweearmige ding is eenvoudig te monteren op een werkblad en al even eenvoudig te verplaatsen, zodat je hem als bedrijf variabel kan inzetten. Het toestel kan tot een halve kilo per arm verplaatsen en is ESD-gecertificeerd voor werk met elektronica. Om dat te bereiken coatte ABB de plastic behuizing met een speciale laag.
De Yumi is beschikbaar vanaf 40.000 euro, exclusief handen. Het exemplaar op de foto’s kost ongeveer 50.000 euro.