Toekomstbestendige software dankzij start-up NSX
Een ‘kennisintensieve’ start-up moet het hebben van steeds nieuwe en verse ideeën. Een vestiging in een incubator zoals die in het wetenschapspark in Niel, kan daarbij een belangrijke meerwaarde betekenen. Aangezien deze plek bedoeld is voor start-ups in de sector van Life Sciences en IT, vind je hier een grote kans op kruisbestuiving.
“De kans om samen te werken met andere start-ups die iets kunnen betekenen voor ons, of wij voor hen, konden we niet laten liggen,” zegt mede-oprichter Herwig Mannaert. Ook de centrale ligging tussen Brussel en Antwerpen, omgeven door rustgevend groen, trekt start-ups als NSX naar Niel.
Valorisatie
NSX is een spin-off van de universiteit Antwerpen. “Zo’n spin-offs proberen om data uit onderzoek te valoriseren,” legt Mannaert uit. “Een universiteit wordt immers niet enkel beoordeeld op het innovatieve onderzoek dat het voert, maar ook op de manier waarop het met die data aan de slag gaat, zodat die niet zomaar op het schap belandt.”
Samen met Jan Verelst werkte Mannaert het concept ‘Normalized Systems’ uit. Ze merkten maar al te vaak dat software geschreven werd, zonder veel rekening te houden met toekomstige uitbreidingen. “Dat betekent dat het toevoegen van pakweg een eenvoudige Twitter-knop aan een interface een ontwikkelaar soms enkele weken kan kosten,” zegt Paul Adriaessens, zaakvoerder van NSX. “Met een normalized system zou zoiets veel minder tijd kosten, zonder de code onwendbaar te maken.”
Vele software vandaag werkt immers met een basis waar, vaak in de loop der jaren, vele nieuwe toepassingen aan zijn toegevoegd. Het resultaat is dat het een bedrijf na verloop van tijd meer zal kosten om de software te onderhouden dan om nieuwe functies toe te voegen. Adriaenssens maakt hierbij de vergelijking met een bord spaghetti dat, naarmate het groter wordt, moeilijker uit elkaar te behandelen wordt.
Fijne mazen
“Maar met normalized systems maken we de software veel fijnmaziger, waardoor je kan spreken van meer beweeglijke software, die makkelijker kan inspelen op veranderingen,” stelt Adriaenssens. Dit proces wendt NSX momenteel aan om onder andere de software van het Nederlandse belastingssysteem te ontwarren.
“Daarom zitten we hier zo goed in deze incubator,” zegt Adriaenssens, “aangezien we hier de kans krijgen om ideeën uit te wisselen met andere start-ups, terwijl we de mogelijkheid hebben om nieuwe, getalenteerde studenten aan te trekken vanuit de UAntwerpen.”
[related_article id=”166717″]