Ikea wil meubelen tonen in augmented reality

Vanaf de herfst kunnen gebruikers thuis het Ikea-gamma uittesten in hun eigen woonkamer, met enkele swipes. 'Een totale gamechanger,’ aldus een Ikea-topman.

De Zweedse meubelketen werkt namelijk aan een augmented reality-app waarmee klanten virtuele meubels kunnen inpassen in hun interieur, alvorens ze te kopen. Daarvoor doet het een beroep op de middelen van Apple.

Gamechanger

De nieuwe toepassing moet de Ikea-winkels aanvullen en klanten helpen bij hun beslissing, zegt lead digital transformation Michael Valdsgaard. ‘Deze technologie maak het makkelijker om koopbeslissingen te nemen in je eigen huis, geïnspireerd te geraken en verschillende producten, stijlen, kleuren te proberen in levensechte settings met een swipe van je vinger. Ik denk dat augmented reality en virtual reality een totale gamechanger is voor retail, op dezelfde manier als het internet was,’ aldus Valdsgaard.

De samenwerking met Apple betekent dat de app alleen beschikbaar zal worden voor iPad en iPhone. Wellicht wordt het platform deze herfst afgewerkt, nadat ook de laatste versie van het besturingssysteem, iOS 11 uitgerold wordt.

AR in retail

Het is niet de eerste keer dat Ikea uitpakt met een toepassing in augmented reality. In 2013 introduceerde de keten al een gelijkaardig concept. Ook toen werd het mogelijk om artikelen in AR te bekijken via de catalogus-app, maar dat alleen voor een selectie van honderd producten. Enkele maanden geleden introduceerde Ikea overigens ook een virtual reality-toepassing in de Belgische filialen, waarbij klanten een virtuele keuken konden uittesten.

Augmented reality wordt ook door andere retailers gebruikt om klanten te helpen in hun keuzeproces. Zo lanceerde bol.com ook een AR-app om meubels thuis te bezichtigen, plant Amazon om de technologie te implementeren in virtuele showrooms, en haalt Media Markt tot slot zijn ‘holotour‘ naar België: een winkelrondleiding met een virtuele gids in augmented reality.

 

https://www.twinkle.be/achtergrond/168073/zo-ziet-winkel-toekomst-eruit/


 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business