Windows 10 is eindelijk groter dan Windows XP

In de zakelijke wereld heeft het aantal computers met Windows 10 de pc’s met het niet meer ondersteunde Windows XP voor het eerst voorbijgestoken.

 
Windows 10 is ook in de zakelijke wereld eindelijk groter dan Windows 7. Wereldwijd is Windows 10 al enige tijd het op één na populairste besturingssysteem, met Windows 7 als koploper. In de zakelijke sector was het moeilijker voor Windows 10 om groot te worden, terwijl het archaïsche Windows XP daar als een stuk onkruid weelderig blijft tieren. De vaak grote computervloot, bijhorende upgradekosten, legacy-afhankelijkheid en terughoudendheid op het vlak van het Windows-as-a-Service-verhaal maakten upgrades voor velen een punt van twijfel.
 

Penetratie

Een onderzoek van Spiceworks toont nu aan dat de penetratiegraad van Windows 10 groter is dan die van Windows XP, net als de absolute installatiegraad van het OS. Met de penetratiegraad bedoelt Spiceworks het aantal organisaties dat minstens één systeem in dienst heeft met een bepaald OS. Volgens de data zijn er momenteel dus meer bedrijven die minstens één Windows 10-systeem hebben, dan er bedrijven zijn die één computer met Windows XP hebben. De installatiegraad vertegenwoordigt het aantal computers in een zakelijke omgeving die een specifiek besturingssysteem ook effectief draaien.
 

De penetratiegraad van Windows 10 is de afgelopen drie maanden met zes procent gestegen, terwijl die van Windows XP met tien procent is afgenomen. De respectievelijke stijging en daling lijkt te versnellen naarmate de tijd vooruit gaat. Microsoft ondersteunt Windows XP al enige tijd niet meer, waardoor het ergens opvallend is dat de transitie net nu in een stroomversnelling terecht komt. Vermoedelijk speelt de bewustmaking over beveiligingsrisico’s ten gevolge van de recente WannaCry- en NotPetya-aanvallen een rol, net als de aankomst van de GDPR. Wie systemen met Windows XP gebruikt, kan moeilijk hard maken dat hij als een goede huisvader met zijn cybersecurity om gaat.
 

Koploper EMEA

In totaal kent Windows 10 een wereldwijde penetratiegraad van 60 procent. Windows XP doet het met 42 procent nog altijd veel te goed gezien de beveiligingsrisico’s. Windows 7 blijft de absolute zakelijke kampioen met 84 procent van bedrijven wereldwijd die het besturingssysteem benutten. In vergelijking met de vorige cijfers van Spiceworks boert het OS daarmee wel drie procentpunten achteruit. Het valt verder op dat de EMEA-regio Windows 10 het snelst omarmt. 62 procent van de bedrijven gebruikt het OS al.
 

Het valt verder sterk op dat hele kleine en hele grote bedrijven het terughoudendst zijn met de overstap naar het nieuwe besturingssysteem. Dat grote enterprises vaak het meest gebonden zijn aan legacysoftware, en kleinere bedrijven niet noodzakelijk het budget hebben voor een upgrade, speelt ongetwijfeld een rol. Middelgrote ondernemingen lijken het snelst over te stappen naar Windows 10 op minstens een deel van hun pc’s.

Installatie

Kijken we niet naar de penetratiegraad, maar naar het OS dat individuele systemen daadwerkelijk draaien, dan zien we dat 68 procent van de zakelijke computers op Windows 7 werkt. Dertien procent draait twee jaar na de lancering van het besturingssysteem al op Windows 10 en 11 procent sukkelt nog voort met Windows XP. Daarmee heeft Windows 10 het stokoude Windows XP eindelijk voorbijgestoken. Drie maanden geleden tikte XP nog af op veertien procent, terwijl Windows 10 op tien procent bleef hangen.
 

Spiceworks is een ontwikkelaar die onder andere monitoring- en managementsoftware voor bedrijven aan de man brengt. De organisatie heeft wereldwijd honderdduizenden klanten. De resultaten van bovenstaand onderzoek zijn afkomstig van data van die klanten. De samplegroep is dus best groot, wat de resultaten betrouwbaar maakt, al dien je in het achterhoofd te houden dat de cijfers niet helemaal representatief zijn, aangezien de gegevens uitsluitend van Spiceworks-klanten afkomstig zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business