Nieuws

Iers bedrijf lanceert ‘veilige blockchain-smartphone’

Fabrikant Embedded Downloads pakt uit met 's werelds eerste blockchain-smartphone, een toestel met een focus op veiligheid. Over het bedrijf en de telefoon ligt echter een waas van onduidelijkheid.

 

Terwijl banken nog voorzichtig hun eerste stapjes zetten met de technologie, staat er al een eerste consumententoestel klaar dat gebruik maakt van de blockchain. Tijdens een Nederlands evenement onthulde het bedrijf Embedded Downloads ‘s werelds allereerste blockchainsmartphone, de BitVault. Die wordt gepromoot als een toestel voor de “exclusive few”. Het toestel is erop gericht om zijn gebruikers een sterkere beveiliging te geven dan wat je momenteel op de markt vindt. Of het toestel ook de beloofde bescherming kan leveren, is echter onduidelijk.

 

Versleuteld bellen

De blockchain-telefoon, door het bedrijf ook de eerste ‘crypto-communicator’ genoemd, maakt onder andere versleuteld bellen mogelijk. Gesprekken en berichten op de telefoon worden geëncrypteerd en opgeslagen in een private blockchain. Dit moet gebruikers in staat stellen om te verifiëren dat ze steeds met de juiste persoon bellen.

[related_article id=”171947″]

Over hoe dat principe precies in zijn werk gaat, blijkt echter onduidelijkheid. Embedded Downloads-oprichter Peter Marais licht in podcast FutureTech de werking van de BitVault toe, maar weet niet echt meer helderheid te scheppen. Hij geeft aan dat voor elk telefoongesprek een nieuwe blockchain wordt opgezet, wat diametraal staat tegenover de werking van de technologie. Verder geeft Marais aan dat om een gesprek of bericht op de blockchain te plaatsen een transactie nodig is. Die zou gebeuren met de Encryption of Things(EOT)-cryptomunt, de eigen valuta van het bedrijf. Volgens Marais zou EOT de kosten op nagenoeg nul houden.

 

Cryptomunten

 

Een andere onderscheidende functie van de blockchaintelefoon is de focus op cryptomunten. Standaard staan op het toestel vijf verschillende Bitcoin-wallets, een Bitcoin Vault en een EOT Coin Vault. Om transacties op de telefoon veilig uit te voeren, maakt het toestel gebruik van een combinatie van twee biometrische eigenschappen: je vingerafdruk, en de scan van je iris. Gekoppeld aan de NFC-chip van je toestel creëert de telefoon voor elke belangrijke actie een aparte encryptiesleutel die je identificeert en aan de telefoon laat weten dat je bent wie je zegt te zijn.

 

Het besturingssysteem van de BitVault is gebaseerd op Android, maar bevat geen Google Play Store. In plaats daarvan biedt het bedrijf zijn eigen appwinkel aan. Op basis van de renders van het bedrijf lijkt het toestel qua design niet opmerkelijk. Het scherm meet 5,5 inch, heeft een octacoreprocessor van  2,0 GHz, 4 GB RAM en 64 GB opslag. Er is een 13 MP-camera achteraan en een selfie-lens van 8 MP. De kostprijs is 999 euro.

 

Slag slaan

 

De BitVault lijkt succes te hebben. Volgens de website zijn de eerste voorraad pre-orders al volledig uitverkocht. De volgende lading komt in maart. De weinig heldere details over de smartphone doen echter onze wenkbrauwen fronsen. De website van het bedrijf, www.swissbankinyourpocket.com, oogt niet echt heel professioneel. Over de naam van het bedrijf bestaat onduidelijkheid. In sommige media haalt men de naam Swiss Bank in Your Pocket aan, maar de website geeft daarover geen uitsluitsel. Wat we wel weten is dat het Ierse bedrijf Embedded Downloads achter het idee van de smartphone zit. Embedde Downloads zou in samenwerking met de Indische hardwarefabrikant VVDN Technologies de BitVault hebben gemaakt.

[related_article id=”173009″]

Embedded Downloads hoopt waarschijnlijk zijn slag te slaan door in te spelen op de huidige rage rond cryptomunten en blockchain. Op basis van de huidige informatie is niet in te schatten of de BitVault de beloofde veiligheid kan leveren. Hopelijk brengt de officiële lancering, die normaal volgende maand plaatsvindt, meer helderheid. Het verleden heeft al aangetoond dat exclusieve smartphones die zich toeleggen op veiligheid geen automatisch recept voor succes zijn, zie maar naar de geflopte Solarin smartphone van het Israëlische bedrijf Sirin Labs.

bitcoinbitvaultblockchainbusinesscryptomuntembedded downloadshardware

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken